Rīta Panorāma

Vatikānā uzlabo muzeju pieejamību

Rīta Panorāma

Izraēla turpina militāro operāciju Gazas joslā

EK sagatavojusi 12. sankciju paketi pret Krieviju

Eiropas Komisija jaunajās sankcijās ierosina aizliegt Krievijas dimantu importu

Eiropas Komisija (EK) jaunā sankciju kārtā ierosinājusi aizliegt Krievijas dimantu un sašķidrināto naftas gāzu importu, liecina dokuments, ar kuru trešdien iepazinās aģentūra AFP.

Sankciju paketē, kas Eiropas Savienības (ES) valstīm jāapstiprina vienprātīgi, iekļauti arī pasākumi, kuru mērķis ir neļaut Maskavai apiet naftas cenu ierobežojumus.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī ES ir piemērojusi Krievijai jau 11 sankciju kārtas.

Sankcijas ir iedragājušas Krievijas ekonomiku, taču Kremlim joprojām izdodas ievērojami palielināt savus militāros izdevumus.

Jaunākie pasākumi ir izstrādāti, lai vēl vairāk samazinātu Krievijas ienākumus, vēršoties pret tās ienesīgo dimantu eksportu, kura vērtība pirms kara bija aptuveni 3,7 miljardi eiro gadā.

ES aizliegums attieksies uz dabīgajiem un sintētiskajiem dimantiem un juvelierizstrādājumiem no 2024. gada sākuma un uz Krievijas dimantiem, kas apstrādāti trešās valstīs, no nākamā gada septembra.

Dimantu aizliegums ir daļa no plašākas G7 shēmas, kuras mērķis ir izveidot sistēmu Krievijas dārgakmeņu izsekošanai.

ES dalībvalsts Beļģija, kurā atrodas pasaulē lielākais dimantu tirdzniecības tirgus, ilgi bloķēja šo dārgakmeņu aizliegumu, līdz tika izveidots G7 plāns, baidoties, ka šīs darbības vienkārši tiks veiktas citur.

Jaunajās sankcijās cita starpā paredzēts aizliegt sašķidrināto naftas gāzu propāna un butāna importu no Krievijas. Šīs gāzes parasti izmanto apkurē un ēdiena gatavošanai.

EK arī vēlas sarežģīt Kremļa mēģinājumus apiet G7 noteikto naftas cenu ierobežojumu, izsekojot slepenu naftas pārkraušanu jūrā un apgrūtinot tankkuģiem pārvadāt Krievijas jēlnaftu.

ES augstākais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels apstiprinājis, ka priekšlikums otrdienas vakarā tika iesniegts ES dalībvalstīm.

Viņš teica, ka Brisele cenšas iekļaut 120 personas un organizācijas vīzu aizlieguma un aktīvu iesaldēšanas melnajā sarakstā.

"Priekšlikumi par iekļaušanu sarakstos ietver Krievijas militārās, aizsardzības un informācijas tehnoloģiju nozaru pārstāvjus, kā arī citus svarīgus ekonomikas dalībniekus," pavēstīja Borels.

Turklāt sarakstā būs arī amatpersonas, kas iesaistītas Ukrainas bērnu piespiedu "pāraudzināšanā", personas, kas atbildīgas par viltus "vēlēšanu" rīkošanu Maskavas sagrābtajās teritorijās, un propagandisti.

Pēc diplomātu teiktā, ES dalībvalstu vēstnieki piektdien rīkos pirmo sarunu kārtu par sankcijām.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret to ieviesta virkne sankciju. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko ierobežot ar jauniem pasākumiem cer Eiropas Komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti