«Orkla» investē vairāk nekā 100 miljonus eiro Baltijā lielākajā cepumu un vafeļu ražotnē

Investējot vairāk nekā 100 miljonus eiro, pārtikas uzņēmuma "Orkla Latvija" māsas uzņēmums "Orkla Biscuit Production" Ādažos uzcēlis lielāko cepumu un vafeļu ražotni Baltijā un Skandināvijā. Tās modernizētās līnijas un ražošanas jauda ļaus ar saldumiem apgādāt ne vien Latviju un Igauniju, bet arī Somiju, Zviedriju un Norvēģiju. Latvijā šī produkcija pazīstama ar zīmolu "Selga". Rūpnīcā šobrīd nodarbināti 400 darbinieku. 

Jaunajā rūpnīcā smaržo pēc Ziemassvētkiem. Pa vienu no 13 līnijām katru stundu cauri krāsnij izbrauc tonna piparkūku. Un šī nav lielākā jauda. No pirmdienas līdz piektdienai darbs trīs maiņās rit diennakti. 

"Orkla Biscuit Production" produktu un attīstības vadītājs Emīls Kozlinskis pastāstīja, ka šī bijusi lielākā uzņēmuma investīcija pārtikas industrijā pēdējo 20 gadu laikā: "Mēs nevaram pat aptvert, cik tas ir būtisks solis!"

Pati rūpnīca aizņem 3,2 hektārus. 

Ražošanas koncentrēšanai Ādažos ir arī sāļā garša – 

pēc tam, kad "Orkla" nolēma visu cepumu un vafeļu ražošanu pārcelt uz Latviju, slēdza rūpnīcu Gēteborgā. 

"Orkla Biscuit Production" valdes priekšsēdētājs Johans Udins pastāstīja, ka šis lēmums pieņemts 2018. gadā un tas bijis ilgs process, kura laikā zviedru komanda paveikusi fantastisku darbu. Piemēram, zviedri nodevuši visas savas zināšanas Latvijas tehnologiem, lai cepumu receptūra un garša nemainītos.  "Latvija bija laba vieta investīcijām vairāku iemeslu dēļ. Piemēram, izejvielu, miltu pieejamība bija viens no noteicošajiem faktoriem. Un protams – cilvēki!" sacīja Udins. 

Zināšanu apguvi apstiprināja arī ražošanas tehnoloģe Aleksandra Pliska: "Mēs pārņēmām zināšanas un mēģinājām to visu atvest uz šejieni tā, kā tās bija." 

Tagad Pliska no balkona uzrauga cepumu un vafeļu līnijas jau Ādažos. Dažas līnijas ir 400 metru garas, un liela loma ir datorizācijai. 

"Man patīk, ka viss kustas! Tas arī ir mūsu darbs! Ja apstājas, es skrienu, lai saprastu, kas noticis, un palīdzētu!" pastāstīja Pliska.

Tikmēr Kozlinskis atklāja, ka rūpnīca dos iespēju apmainīties ar produkciju:

"Norvēģus iepazīstināt ar Latvijas senajām receptēm. Un Latviju – ar zviedru un norvēģu cepumiem."

Jaunā ražotne jau saskārusies ar kurioziem. Norvēģi sākuši sūdzēties, ka visi cepumi izskatoties pārāk vienādi. "Norvēģis grib cepumu ar caurumiņu. Un mēs skaidrojam, ka dabūt šādu efektu ir neiespējami!" pauda Kozlinskis. 

Oficiālā rūpnīcas atklāšana notiks ceturtdien, 14. septembrī. Ādažos ražos cepumus un vafeles Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas, Igaunijas un Latvijas tirgum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti