Latvijas uzņēmumi ražos komponentes vērienīgam Zviedrijas bruņumašīnu iepirkumam no «Patria»

Latvijas uzņēmumi ražos komponentes Zviedrijas bruņumašīnu iepirkumam no "Patria". Tas ir viens no lielākajiem līgumiem, kādus uzņēmums jebkad noslēdzis Zviedrijā, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Zviedrija "Patria" 6x6 programmai, kurā piedalās Latvija, Somija un Vācija, pasūtījusi 321 bruņumašīnas ražošanu. 

Darījuma vērtība ir aptuveni 470 miljoni eiro,

un tas ir viens no lielākajiem līgumiem, kādus Somijas valstij daļēji piederošais uzņēmums "Patria" jebkad ir noslēdzis Zviedrijā. Uzņēmums "Patria" Zviedrijai jau iepriekš ir piegādājis 20 transportlīdzekļus 6x6, kas tika pasūtīti atsevišķā līgumā, kuru parakstīja 2023. gada aprīlī.

Tā kā Latvijā ir izveidots "Patria" 6x6 klasteris, arī Latvijas uzņēmumi piedalīsies komponenšu ražošanā šim pasūtījumam. Jāatgādina, ka Latvija šīs programmas ietvaros ir pasūtījusi vairāk nekā 200 "Patria" 6x6 bruņumašīnu, kuru piegāde ir paredzēta līdz 2029. gadam.

Pievienošanās "Patria" 6x6 programmai ļāvusi attīstīt arī "Patria" 6x6 klasteri, kurā patlaban darbojas un komponentes bruņumašīnām ražo seši Latvijas uzņēmumi. Saražotās detaļas tiek izmantotas gan bruņumašīnu ražošanai Latvijā, ko lielākoties nodot Latvijas bruņotajiem spēkiem, gan arī piegādātas citiem starptautiskajiem "Patria" projektiem.

"CAVS programmai un visām iesaistītajām valstīm Zviedrija kļūst par arvien nozīmīgāku tirgu, un mēs priecājamies, ka varam atbalstīt Zviedrijas bruņotos spēkus laikā, kad tie ievērojami paplašinās. Esam pārliecināti, ka spēsim ātri izpildīt piegādes, kā tas ir bijis līdz šim," norādījis "Patria" Ziemeļvalstu reģiona tirgus vecākais viceprezidents un "Patria Latvia" padomes priekšsēdētājs Matss Varsteds.

Transportlīdzeklis "Patria" 6x6 tika izvēlēts kā platforma unikālai daudznacionālās kopējās bruņumašīnu sistēmas (CAVS) programmai starp vairākām Eiropas valstīm, kurā jau piedalās Somija, Latvija, Zviedrija un Vācija. Somija 2024. gada janvārī iegādājās papildu 40 "Patria" 6x6 transportlīdzekļus, tādējādi Somijas kopējais iegādāto transportlīdzekļu skaits sasniedz 131. Zviedrija pievienojās 6x6 pētniecības un izstrādes programmai 2022. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti