Plūdu postījumu novēršanai Augšdaugavas novadā valsts piešķir 70% nepieciešamās summas

Augšdaugavas novada pašvaldībai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pavasara palu izdevumu segšanai piešķirti 523 318 eiro, par ceturtdien, 13. jūlijā, valdībā nolemto informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). 

Augšdaugavas novada pašvaldības iesniegtie finansiālā pamatojuma dokumenti liecina, ka palu laikā radīto postījumu novēršanai novada teritorijā kopumā nepieciešami finanšu līdzekļi 747 tūkstošu eiro apmērā. 30% jeb 224 tūkstošus eiro līdzfinansējumu nodrošinās pašvaldība.

Pašvaldībā informēja, ka pavasara palu rezultātā Augšdaugavas novada teritorijā tika applūdināti un bojāti vairāki ceļi un tilts.

Augšdaugavas novada domes izpilddirektors Pēteris Dzalbe jūnijā Latvijas Radio sacīja, ka, viņaprāt, nav godīgi tas, ka daļa no plūdu radītā posta jāsedz pašai pašvaldībai.

"Problēma Augšdaugavas novadam ir tāda, ka šie plūdu radītie zaudējumi nav ļoti lieli, lai mēs saņemtu 100% atbalstu," sacīja Dzalbe. "Likums nosaka, ka, kamēr nesasniedz 2% no budžeta zaudējumiem, tikmēr ir jālīdzfinansē. Tas nav visai godīgi, jo ne jau mēs paši radām plūdus."

VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs", sniedzot laikapstākļu raksturojumu Augšdaugavas novada pašvaldības teritorijā, norādīja, ka šogad sniega segas kušanu pavadīja arī nokrišņu daudzums, kas pārsniedza normu. Šī gada marts Latvijā bija mitrākais pēdējos 15 gados.

Dagdā un Daugavpilī mēneša kopējais nokrišņu daudzums bija 88% virs normas, bet īpaši mitras bija marta beigas, kad Dagdā nokrišņu daudzums par 86% pārsniedza normu, bet Daugavpilī pat par 219%.

Ūdens izplūda ārpus Daugavas krastiem – applūda Daugavas palienes un zemākās teritorijas tās krastos. Daugavā garākā posmā arī pieteku lejteču posmos ilgstoši bija paaugstināts ūdenslīmenis un plaši applūdušas teritorijas. Marta beigās jau vairāki ceļu posmi bija slēgti, jo palu ūdeņi tos bija appludinājuši.

KONTEKSTS:

Aprīļa sākumā Daugavā lejpus Daugavpils ūdens līmenis sasniedza šā pavasara augstāko atzīmi un pakāpeniski sāka pazemināties. Daugavpilī augstākais ūdens līmenis Daugavā tika reģistrēts naktī uz 9. aprīlī, kad tas sasniedza 7,56 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta, kas ir 38 centimetri zem 2013. gada maksimuma.  

Plūdu dēļ Augšdaugavas novada dome lūdza Ministru kabinetu izsludināt ārkārtējo situāciju vairākos novada pagastos. Tomēr premjers šādu nepieciešamību nesaskatīja, norādot, ka glābšanas dienesti tiek galā ar situāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti