VM: Piešķirtais papildu finansējums pozitīvi ietekmēs vairāk nekā 320 tūkstošus pacientu

Lai novērstu ārkārtas situāciju veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībā, valdība ceturtdien, 12. septembrī, apstiprināja 41,3 miljonu eiro papildu finansējuma sadalījumu Veselības ministrijai (VM). Šos finanšu līdzekļus VM izmantos arī kompensējamo medikamentu apmaksai, laboratoriskajiem izmeklējumiem un ultrasonogrāfijas izmeklējumiem bērniem. Kopumā šis piešķīrums pozitīvi ietekmēs vairāk nekā 320 tūkstošus pacientu, aprēķinājusi VM.

VM atgādināja, ka valdība šī gada 21. jūnijā lēma par papildus 140 miljonu eiro piešķiršanu veselības nozarei. Pirmo piešķīrumu no šīs summas 57 miljonu eiro apmērā valdība akceptēja 13. jūlijā, bet otro – 41,3 miljonu eiro apmērā – 5. septembrī.  

Saskaņā ar lemto, finanšu līdzekļi tiks izlietoti kompensējamo medikamentu apmaksai, ārstu nozīmēto laboratorisko izmeklējumu apmaksai, ārstēšanas nodrošināšanai slimnīcās, tajā skaitā intensīvajā terapijā, ēdināšanas izmaksu segšanai pacientiem slimnīcās, kā arī ultrasonogrāfijas izmeklējumiem bērniem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

"Kopumā šis piešķīrums pozitīvi ietekmēs vairāk nekā 320 tūkstošu pacientu ārstēšanu," norādījusi VM.

Par papildus piešķirtajiem finanšu līdzekļiem:

  • 227 815 pacientiem būs iespēja veikt dažādus laboratoriskos izmeklējumus; 
  • 71 406 pacientiem tiks nodrošināta valsts apmaksāta stacionārā veselības aprūpe, savukārt ap 11 300 pacientiem ārstēšanu intensīvās terapijas nodaļās; 
  • 170 545 pacienti varēs saņemt valsts kompensējamās zāles;
  • 5371 bērns Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā varēs saņemt valsts apmaksātu ultrasonogrāfijas izmeklējumu.

Laboratoriskajiem izmeklējumiem kopumā papildus tiks atvēlēti 11,2 miljoni eiro, savukārt, lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktību slimnīcās, oktobrim, novembrim un decembrim stacionāriem papildus tiks piešķirti kopumā 9,6 miljoni eiro. 

Slimnīcu intensīvās terapijas gultasdienu tarifa palielināšanai oktobrī, novembrī un decembrī papildus tiks novirzīti 4,5 miljoni eiro, lai apmaksātu 40 713 intensīvās terapijas gultasdienas jeb ārstēšanu intensīvajā terapijā, tādējādi to varēs saņemt 11,3 tūkstoši pacientu. Savukārt ēdināšanas nodrošināšanai slimnīcās tiks palielināts finansējums no 5 eiro uz 7 eiro dienā, kam līdz gada beigām papildus rasti 1,14 miljoni eiro.

Kompensējamām zālēm un medicīnas ierīcēm papildus tiks novirzīti 14,76 miljoni eiro, kas nodrošinās medikamentu pieejamību 170 545 pacientiem.

KONTEKSTS: 

Valdība atbalstīja papildu 140 miljonu eiro pārdali veselības aprūpei, lai nodrošinātu neatliekamu un prioritāru pasākumu finansēšanu veselības nozarei 2023. gadā. Nozares ministre Līga Meņģelsone ("Apvienotā saraksta" deleģēta) norādījusi, ka papildu finansējumu pirmais saņems ambulatorais sektors.

Tikmēr finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka pēc 140 miljonu atrašanas ministriju un valsts iestāžu budžetos valstī ir palikušas tikai rezerves neparedzētām situācijām.

Savukārt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība norādījusi, ka Latvijas veselības nozares budžets arī pēc 140 miljonu eiro finansējuma piešķiršanas atpaliek no Pasaules Veselības organizācijas rekomendētā minimālā finansējuma līmeņa veselības aprūpei – 12% no valsts budžeta izmaksām.

Veselības ministrija aplēsa – lai otrajā pusgadā varētu pacientiem nodrošināt laboratoriskos izmeklējumus, ārstēšanu un rehabilitāciju, papildus nepieciešami 163 miljoni eiro – tas būtu tikai visakūtāko, visdegošāko vajadzību apmierināšanai, lai uz gada beigām neveidotos slimnieku sastrēgumi un nepagarinātos jau esošās rindas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti