Indriksone: Negribam piedzīvot jaunu emigrācijas vilni «Euribor» likmju kāpuma dēļ

"Negribam piedzīvot jaunu emigrācijas vilni", tā Latvijas Radio intervijā, komentējot "Euribor" likmju pieauguma ietekmi uz sabiedrību, sacīja aizejošā ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

Saeimas tautsaimniecības komisijā otrdien spriedīs par "Euribor" likmju pieauguma ietekmi uz tautsaimniecību. Eiropas Centrālās bankas likmju celšanas mērķis ir inflācijas mazināšana, taču hipotekāro kredītu ņēmējiem, kam maksājumu termiņš ir garš un liels, tam var būt dramatiska ietekme, sacīja Indriksone. 

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Noteikti negribam piedzīvot vēl vienu ekonomiskās emigrācijas vilni, kad cilvēki nespēja nomaksāt rēķinus un devās prom no Latvijas," pauda Indriksone. 

Viņa uzskata, ka likmju kāpumu un ietekmi primāri vajadzētu vērtēt pašām kredītiestādēm. Taču valsts šajā ziņā var iesaistīties, bankām piemērojot virspeļņas nodokli, kas Indriksones ieskatā būtu risinājums attiecīgajā situācijai. 

"Ja mēs ņemam papildus no bankām naudu, tad tai būtu jāiet virzienā, no kurienes viņa ir iegūta. Noteikti tās ir papildu programmas "Altum", lai uzlabotu investīcijas, arī mājsaimniecību daļā ir ļoti zems kreditēšanas līmenis," pauda Indriksone.

KONTEKSTS:

Augusta sākumā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") pauda, ka hipotekārajiem kredītiem nepamatoti piemēro arī "Euribor" procentu likmi, tādējādi atsevišķas bankas gūst hiperpeļņu. Tas izsauca kritisku vērtējumu no banku jomas pārstāvjiem, kuri skeptiski novērtēja bijušā finanšu ministra izpratni par finanšu sistēmas darbības pamatiem.

Reirs iepriekš arī bija norādījis, ka tās bankas, kuras hipotekārajiem kredītiem papildus saviem noteiktajiem procentiem vēl piemēro arī "Euribor" procentu likmi, faktiski nodarbojas ar negodīgu uzņēmējdarbību.

Savukārt Latvijas Bankas pārstāvji skaidroja, ka kredītu sasaiste ar "Euribor" nevar tikt uzskatīta par negodīgu uzņēmējdarbību, un sasaistes ar "Euribor" pārtraukšana peļņas normalizēšanas un kreditēšanas veicināšanas nolūkos nav optimāls un ilgtspējīgs risinājums šo mērķu sasniegšanai.

Platformā "Manabalss.lv" savākts nepieciešamais parakstu skaits, lai Saeimā varētu iesniegt aicinājumu parlamentam kopā ar valdību un Latvijas Banku rast ierobežojumu bankām paaugstināt "Euribor" likmi pagātnē izsniegtiem kredītiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti