Nekustamā īpašuma tirgū lielākā aktivitāte – ar padomju laika tipveida namiem

Nekustamā īpašuma nozare ir cieši saistīta ar notiekošo ekonomikā. Zems bezdarba līmenis un augstā nodarbinātība liecina, ka iedzīvotāji var nopirkt nekustamo īpašumu, tomēr "Euribor" likmes pieauguma dēļ darījumu skaits samazinājies par 20%. Lielākais pieprasījuma kritums ir privātmāju sektorā un jaunajos projektos, bet lielākā aktivitāte jeb 70% darījumu notiek ar sērijveida jeb padomju laikā celtajiem dzīvokļiem. Liela daļa pircēju izmanto "Altum" garantiju programmu pirmajai iemaksai par nekustamo īpašumu.

Nekustamā īpašuma tirgū lielākā aktivitāte – ar padomju laika tipveida namiem
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

"Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte norādīja – pirms gada, lai pārdotu nekustamo īpašumu, vidēji bija nepieciešamas 32 dienas, bet tagad to var izdarīt trīs mēnešos. Tas nozīmē, ka piedāvājums šobrīd ir lielāks nekā pieprasījums. "Euribor" likmes kāpuma dēļ darījumu skaits visvairāk samazinājies privātmāju sektorā.

"Privātmāju tirgū kritums ir gandrīz par 30%, jo privātmājas, protams, maksā dārgāk nekā dzīvokļi, un tur vajadzīgs ir lielāks aizņēmums. Ceļoties "Euribor" likmēm, mums ir vairāk klientu bijuši, kas vairs šādu summu, kā viņi bija iedomājušies, no bankas nevar saņemt. Gandrīz 70% darījumu notiek tomēr ar nekustamo īpašumu, kas celts padomju laikos, 50 līdz 70 tūkstošu [eiro] apmērā. Tie ir lielākoties sērijveida dzīvokļi. Ir apmēram 30%, kas iegādājas nekustamo īpašumu, izmantojot savus līdzekļus, bet lielākā daļa iegādājas, izmantojot bankas aizdevumu. Mūsu pieredze rāda, ka kādi 70 – 80% ģimeņu, kas iegādājās īpašumu, izmantojot kredītu, arī izmantoja "Altum" piedāvājumu," viņa sacīja.

Tā kā liela problēma jaunajām ģimenēm un jaunajiem speciālistiem ir sakrāt naudu pirmajai iemaksai par nekustamo īpašumu, valsts izveidojusi mājokļu garantijas programmu. Naudu piešķir finanšu institūcija "Altum". Tās pārstāve Sandra Eglīte stāstīja, ka pieprasījums pēc garantijām svārstās, un šogad tas ir mazāks nekā gadu iepriekš, bet stabils.

"Mēs redzam svārstības pa mēnešiem. Te jāmin, piemēram, Covid-19 pandēmija, arī pagājušogad Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, šogad energoresursu cenas, "Euribor" kāpums – šie visi faktori atstāj ietekmi uz pieprasījuma svārstībām, taču kopumā pieprasījums ir stabils un iedzīvotāji turpina iegādāties mājokļus ar "Altum" garantijām," viņa sacīja, paskaidrojot, ka pieprasījums ir mazāks nekā pērn, taču stabils – vidēji 200 jaunas garantijas mēnesī, ko izsniedz ģimenēm ar bērniem, jaunajiem speciālistiem, arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem – tā šogad ir jaunā mērķgrupa.

"Latio" pārstāve, vaicāta, vai valsts garantijas apmēru pirmajai iemaksai vajadzētu palielināt, sacīja, piemēram, ģimenei ar trim bērniem garantijas apjoms ir tik ļoti ērts, ka viņiem atliek pašiem tikai pielikt piecus procentus no pirmās iemaksas.

Viņasprāt, pašu iemaksāto daļu līdz nullei gluži samazināt nevajadzētu, jo ir jābūt arī kādai atbildībai no pircēja puses.

"Pateicoties tam, ka mūsu bankas bijušas līdz šim ļoti piesardzīgas kredītu izsniegšanā, nav dzirdētas tādas lietas kā bankroti, kas bija varbūt 2008. gadā, vai nekustamo īpašumu atņemšana un tā tālāk. Mēs jau visi zinām, ka Latvijā diezgan pasīvi šī kredītu ņemšana arī bija, vairāk cilvēki veidoja uzkrājumus, nekā ņēma kredītus nekustamo īpašumu iegādei, un līdz ar to cilvēki joprojām ir spējīgi kredītus atmaksāt, lai arī dažiem ir kredītmaksājums pieaudzis diezgan lielā apmērā," viņa teica.

Finanšu nozares asociācijā skaidroja, ka pieaudzis to hipotekāro kredītņēmēju skaits, kas vēršas bankās saistībā ar straujo "Euribor" likmes pieaugumu, taču klientu interese ir par procentiem un nav saistīta ar grūtībām segt savus kredīta maksājumus. Komercbanku kredītportfeļa analīze liecina, ka šobrīd kredītņēmēju maksājumu disciplīna ir laba un kavētāju īpatsvars ir zem 0,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti