Panorāma

Lietuvā noris NATO militārās mācības "Baltops"

Panorāma

Hersonā zem apšaudēm turpinās iedzīvotāju evakuācija

Plāno daļu sociālo iemaksu novirzīt veselības aprūpei

Plāno daļu sociālo iemaksu novirzīt veselības aprūpei

Nodokļu revīzijas grupa, kurā ietilpst gan politiskās partijas, gan sociālie partneri, piekritusi veselības apdrošināšanas modeli veidot līdzīgu tam, kāds jau 20 gadus darbojas Igaunijā. Tas nozīmētu mainīt sociālās apdrošināšanas iemaksu struktūru. Finanšu ministrs norāda – sistēmu būtu iespējams ieviest trīs gadu laikā. Ideju atbalsta arī veselības ministre. 

Veselības apdrošināšanas modelis, kādam piekrituši gan sociālie partneri, gan politiķi, paredzētu mainīt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu struktūru - tiktu veikti maksājumi pensijām un bezdarbnieku pabalstiem, atlikušo novirzot veselības aprūpes budžetā. 

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") skaidroja: "Pensionāriem šeit nekas netiek atņemts. Tātad pensiju apdrošināšana saglabājas līdzīgi kā tas ir Igaunijā. Tieši tāpat ar bezdarba apdrošināšana, arī visi pārējie četri apdrošināšanas veidi saglabājas, bet viņi tiek pārcelti uz valsts budžetu, nevis maksāti no šī, un šī apdrošināšanas nauda tad veidotu pamatu valsts veselības apdrošināšanas sistēmā."

Paredzēts, ka valsts pati apdrošinātu bērnus un pensionārus, kā arī sabiedrības grupas, kas kādu iemeslu dēļ sevi nevar apdrošināt.

Kā šī sistēma darbotos, darba grupa detalizāciju pagaidām nav izstrādājusi.

Finanšu ministrs norādīja – pašlaik, lai saprastu, kā rīkoties tālāk, bumba ir veselības nozares ekspertu pusē. Sistēmas pārveidošanai jānotiek paralēli ar vienotas e-veselības ieviešanu, kādas Latvijā pašlaik nav. Nav arī skaidrs, kā šāda sistēma strauji atrisinās gadiem samilzušo naudas trūkumu nozarē.

Veselības ministre Līga Meņģelsone ("Apvienotā saraksta" deleģēta) pauda, ka Igaunijas piemērs ir ļoti labs. "Tā ir pierādījusi, ka tā strādā ļoti labi gan pacientiem, gan arī veselības sistēmai kopumā," pauda ministre.

Abi ministri norādīja uz nepieciešamību solidāri maksāt nodokļus, lai spētu finansēt veselības aprūpi. Finanšu ministrs norādīja, ka Igaunijas kolēģi piedāvājuši palīdzēt rast atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem sistēmas ieviešanā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti