Dienas ziņas

Neuzlabojas Latvijas iedzīvotāju finanšu pratība

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Radioamatierus varētu izmantot "X stundas" gadījumā

Ministrija: Brīvpusdienas visiem skolēniem ar Latvijā audzētu pārtiku izmaksātu miljardu eiro gadā

Brīvpusdienām būtu jābūt pieejamām visās izglītības iestādēs, lai netiktu šķiroti bērni pēc to vecāku rocības, un pārtikas produktiem jābūt Latvijā audzētiem, tā diskusijā "Bērnu ēdināšanas sistēmas transformēšana Latvijā" izteicās zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts"). Zemkopības ministrijas aprēķini rāda, ka brīvpusdienas visiem skolēniem ar Latvijā audzētu pārtiku varētu izmaksāt ap miljardu eiro gadā.  

Bērnības garša esot pamats veselīgam uzturam visa mūža garumā, un ēdināšanas sistēmas maiņa izglītības iestādēs varētu panākt ekonomiski pārdomātu lauksaimniecības resursu izmantošanu, veicinot arī bioloģisko lauksaimniecību. Šādas atklāsmes izskanēja trešdien diskusijā "Bērnu ēdināšanas sistēmas transformēšana Latvijā", kurā eksperti un politiķi diskutēja par bērnu ēdināšanas sistēmas problēmām izglītības iestādēs un iespējām to mainīt.

Brīvpusdienām būtu jābūt pieejamām visās izglītības iestādēs, lai netiktu šķiroti bērni pēc to vecāku rocības, un pārtikas produktiem jābūt Latvijā audzētiem, uzskata zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts"). Ministra ieskatā tikai tā varētu nodot zināšanas gan par veselīgu pārtiku, gan atbalstīt vietējos ražotājus.

"Tas ir miljards investīcijās. Veselīgu savu produktu, vai arī aizsūtām naudu ārpus Latvijas," piebilda Šmits.

Bioloģiskās lauksaimniecības ražotāji uzskata, ka spētu nodrošināt skolas ar Latvijā audzētu pārtiku.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis norādīja: "[Latvijā audzēta pārtika] Ir mazliet dārgāka, bet vai nevēlamies dot bērnam pašu labāko?"

Siguldas Laurenču sākumskolā jau vairākus gadus tiek veikts iepirkums atbilstoši "zaļā publiskā iepirkuma" prasībām, tai skaitā iegādājoties bioloģiski audzētus produktus. Skola savu pieredzi vērtē kā veiksmīgu, un divu gadu laikā arī citās novada skolās plānoti līdzīgi iepirkumi.

Siguldas novada domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa (Nacionālā apvienība) atzīmēja: "Ir ļoti svarīgi, lai visā valsts līmenī būtu iespēja iegādāties šādus produktus."

Mediķi ceļ trauksmi, ka Latvijā bērnu aptaukošanās sasniegusi 22%. Un tā ir arī liela iespējamība nākotnē saslimt ar dažādām kaitēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti