Saeima sāk izskatīt nākamā gada budžeta paketi

Saeima sāk izskatīt 2024. gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus, nododot tos vētīšanai Budžetu komisijā. Budžeta prioritātes nākamgad ir drošība, izglītība un veselība, liecina plāna projekts. Budžeta likumprojekts paredz vairākas nodokļu izmaiņas.

Deputāti solījušies budžetu līdz galam izskatīt decembra pirmajā pusē, lai, līdzīgi kā tas bija šogad, arī 2024. gadu  nevajadzētu sākt ar tehnisko budžetu.

Valsts budžeta projekta paketē ir kopumā 19 likumprojekti.

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (Zaļo un Zemnieku savienība) solīja, ka, atšķirībā no šī gada budžeta, nākamā gada galveno valsts maka likumu paketi neizskatīs pa naktīm.  Saeima budžetu galīgajā lasījumā sāks skatīt ceturtdien, 7. decembrī, bet, ja debates ievilksies, turpinās darbu piektdien un, ja nepieciešams, arī brīvdienās.

Budžeta projekts izstrādāts, pieņemot, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) nākamgad pieaugs par 2,5%, bet inflācija būs 2,2%. Valsts parādam 2024. gadā plānots pieaugums – no 39,9% no IKP šajā gadā līdz 41% no IKP nākamgad, bet budžeta deficīts plānots 2,8% no IKP.

Finanšu ministrijā (FM) atzīmēja, ka gan budžeta deficīta, gan parāda vērtības ir zem Eiropas Savienības fiskālajos noteikumos noteiktajām atsauces vērtībām – 3% no IKP deficītam un 60% no IKP parādam.

2024. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 14,5 miljardi eiro, savukārt izdevumi – 16,2 miljardu eiro apmērā. 

Salīdzinot ar 2023. gada budžetu, 2024. gadā plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 1,763  miljardiem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi 2024. gadā paredzēti par 1,538 miljardiem eiro lielāki nekā 2023. gada valsts budžeta likumā.

Kopējais papildu atbalsts prioritātēm 2024. gadam paredzēts 783,3 miljonu eiro apmērā, piedāvājot īstenot tādus prioritāros pasākumus, kas nodrošinās sabalansētu valdības deklarācijā iekļauto mērķu sasniegšanu.

Tajā skaitā 486,4 miljoni eiro paredzēti valsts prioritātēm – iekšējai un ārējai drošībai (91,9 miljoni eiro), izglītībai (119,5 miljoni eiro) un veselībai (275 miljoni eiro).

Valdība, veidojot budžetu, īpašu uzsvaru likusi uz trim jomām: drošību, izglītību un veselību.

Izglītības jomā visnozīmīgākais ir finansējums pedagogu darba samaksas pieauguma grafika īstenošanas nākamajam solim no 2024. gada 1. janvāra. Nākamgad arī turpinās paaugstināt mediķu algas. Veselības jomai kopumā budžetā paredzēti apmēram 12% no kopējiem tēriņiem.

Iekšējās un ārējās drošības stiprināšanai ir paredzēts finansējums Iekšlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas institūcijās nodarbināto atlīdzības palielinājumam, valsts ārējās drošības pasākumu nodrošināšanai un ārējās robežas infrastruktūras izveidei.

Gaidāmās nodokļu izmaiņas

Budžeta likumprojektu pakete ietver vairākas izmaiņas attiecībā uz nodokļiem:

Arvien nav pieņemts lēmums par 12% samazinātas PVN likmes piemērošanu Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem. Lai likmi varētu noteikt plānotajā samazinātajā 12% apmērā, budžetā vajadzēs atrast 16 miljonus eiro, un tas būs Saeimas uzdevums darbā ar budžetu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti