Azartspēļu nodokli automātiem, ruletēm un interaktīvajām spēlēm nākamgad plāno celt par 20%

Nākamajā gadā plānots par 20% palielināt azartspēļu nodokļa likmes atsevišķiem spēļu veidiem. To paredz valdības pirmdien, 9. oktobrī, ārkārtas sēdē akceptētie grozījumi likumā "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli".

Likumprojekta anotācijā teikts: lai sabalansētu nodokļa likmes ar inflācijas un vidējo algu pieaugumu valstī, kā arī palielinātu ieņēmumus valsts budžetā un nodrošinātu valsts izdevumu pozīciju segšanu, likumprojekts paredz, sākot ar 2024. gadu:

  • Nodokļa likmi azartspēļu automātiem (par katra azartspēļu automāta katru spēles vietu) par kalendāro gadu palielināt no 5172 eiro uz 6204 eiro;
  • Nodokļa likmi ruletei un kāršu un kauliņu spēlei (par katru galdu) par kalendāro gadu palielināt no 28 080 eiro uz 33 696 eiro;
  • Nodokļa likmi likuma interaktīvajām azartspēlēm palielināt no 10% apmēra uz 12% apmēru no šīs spēles organizēšanas ieņēmumiem.

Spēļu biznesa asociācijas prezidents Arnis Vērzemnieks valdības sēdē gan iebilda pret simetrisku nodokļa pieaugumu. Par asociācijas priekšlikumiem varētu debatēt, likumprojektu skatot Saeimā, valdības sēdē norādīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka azartspēļu nodokļa likmes kopš 2020. gada 1. janvāra nav mainījušās.

Azartspēļu nozare ir saistīta ar īpaši augstu sociālo risku, tādēļ valstij ir nepieciešams veikt regulējošo funkciju, kas daļēji tiek īstenota ar azartspēļu nodevas un nodokļa palīdzību.

 Azartspēļu nodoklim ir fiskālā funkcija, kuras uzdevums ir nodrošināt valsts budžeta ieņēmumus un vismaz daļēji mazināt azartspēļu iespējamās negatīvās sekas, norādīja likumprojekta autori.

Pēc Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas datiem azartspēļu organizētāju ieņēmumi no interaktīvajām azartspēlēm 2021. gadā ir pieauguši par 99,4% un 2022. gadā – par 126,7%, salīdzinot ar 2019. gadu.

Šobrīd Latvijā azartspēļu nodoklis interaktīvajām azartspēlēm ir 10% apmērā no šīs spēles organizēšanas ieņēmumiem.
Tikmēr Lietuvā azartspēļu nodoklis interaktīvajām azartspēlēm ir 20% apmērā no organizēšanas ieņēmumiem. Igaunijā azartspēļu nodoklis interaktīvajām azartspēlēm ir 5% apmērā no organizēšanas ieņēmumiem, bet Igaunijā plānots paaugstināt azartspēļu nodokļa likmi, sākot ar 2024. gadu, līdz 6% apmēram, un sākot ar 2026. gadu, līdz 7% apmēram no organizēšanas ieņēmumiem.

Plānots, ka likuma grozījumi pēc to pieņemšanas Saeimā stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti