Darba devēja segto darbinieka studiju maksu plāno neaplikt ar ienākuma nodokli

Darba devēja segto darbinieka mācību maksu par augstākās izglītības iegūšanu no nākamā gada plānots neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) jeb tā saukto algas nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. To paredz valdības ārkārtas sēdē pirmdien, 9. oktobrī, atbalstītie grozījumi likumā par IIN.

ĪSUMĀ:

  • Ar ienākuma un sociālo nodokli plāno neapliek darbinieka studiju maksu, ko sedz darba devējs.
  • Tas attieksies uz tādām augstākās izglītības studiju prasmēm, kas nepieciešamas darba devējam.
  • Audzēs IIN atbrīvojumu slieksni dzīvības, veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas prēmijām.
  • Palielinās arī atbrīvojumu slieksni palīdzībai, kas sniegta no arodbiedrības naudas līdzekļiem u.c.
  • Plānots palielināt ar IIN neapliekamo darba devēja kompensāciju darbiniekam par attālināto darbu.

Likumprojekta anotācijā teikts: patlaban, ja darba devējs apmaksā mācību maksu darbiniekam par tā studijām valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstu mācību iestādēs, darba devēja segtā mācību maksa ir uzskatāma par darbinieka ienākumu, kas apliekams ar algas nodokli un par kuru veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. 

Lai neradītu darba devējam pārāk smagu finanšu slogu, apliekot darba devēja segto darbinieka mācību maksu par augstākās izglītības iegūšanu ar algas nodokli  un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, likumprojektā noteikts, ka darba devēja apmaksātā mācību maksa par darbinieka studijām valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, ES dalībvalstu un EEZ valstu mācību iestādēs nav uzskatāma par algota darba ienākumu, ja augstākās izglītības iegūšana saistīta ar prasmju iegūšanu, kas nepieciešama darba devējam.

Darba devējs par darbinieka gūto ienākumu, kas atbilst tā segtajai darbinieka mācību maksai par augstākās izglītības iegūšanu, aizpildīs paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām, kas noteiktajā termiņā Elektroniskā deklarēšanas sistēmā tiek nosūtīts Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

Minētais paziņojums, ja gūts ar nodokli neapliekams ienākums, tiks nosūtīts VID līdz tā gada 1. februārim, kas seko taksācijas gadam, kurā darba devējs veicis mācību maksas apmaksu par darbinieka augstākās izglītības iegūšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Ar likuma grozījumiem darba devējiem plānots arī paaugstināt IIN atbrīvojuma slieksni darbinieku dzīvības (bez līdzekļu uzkrāšanas), veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas prēmiju summām.

Patlaban no IIN atbrīvo dzīvības (bez līdzekļu uzkrāšanas) un veselības vai nelaimes gadījumu apdrošināšanas prēmiju summas, kas nepārsniedz 10% no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 426,86 eiro gadā. Šo slieksni plānots palielināt līdz 750 eiro, ja šie prēmiju maksājumi tiek veikti saskaņā ar dzīvības, veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas līgumu.

Tāpat, ņemot vērā dažādu preču un pakalpojumu cenu būtisku pieaugumu, ir pārskatīts atbrīvojumu apmēra slieksnis palīdzībai, kas sniegta no arodbiedrības naudas līdzekļiem, palīdzībai no reliģiskās organizācijas vai tās iestādes naudas līdzekļiem, no sabiedriskā labuma organizācijas līdzekļiem. Šo slieksni plāno paaugstināt no pašreizējiem 1000 eiro līdz 3000 eiro gadā.

Likumprojektā rosināts arī no 30 līdz 40 eiro palielināt ar IIN neapliekamo ikmēneša kompensāciju, ko darba devējs maksā darbiniekam, lai segtu ar attālinātā darba veikšanu saistītos izdevumus. Ņemot vērā, ka Covid-19 laikā plaši īstenotā attālinātā darba prakse nav mazinājusies, rosināts šādu atbrīvojumu noteikt kā pastāvīgu normu. Iepriekš attiecīgās normas darbība pagarināta un tā ir spēkā arī 2023. taksācijas gadā.

Vēl likumprojektā ietverti grozījumi, kas ir daļa no piedāvājuma paketes mazo uzņēmumu darbības atbalstam un vienkāršošanai. Paredzēts turpmāk atļaut mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, ja tie gūst ar IIN apliekamus ienākumus, piemērot diferencēto neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām, informēja Finanšu ministrijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti