Zemu izmaksu īres namu būvniecības programmā apstiprināts viens projekts; vēl 11 tiek sagatavoti

Lai veicinātu mājokļu pieejamību reģionos, Ekonomikas ministrija izstrādājusi zemas īres maksas mājokļu būvniecības programmu. Tās mērķis ir būvēt jaunas, energoefektīvas ēkas, kurās dzīvokļus varēs izīrēt par zemākām cenām nekā tirgū. Īres namu būvniecībai piešķirti 42,9 miljoni eiro, un būtu kapitāla atlaide līdz 30% no projekta attiecināmajām izmaksām, kas finansētas ar "Altum" aizdevumu. Būvniecības izmaksu sadārdzināšanās dēļ neizdosies uzbūvēt sākotnēji plānoto dzīvokļu skaitu.

Zemu izmaksu īres namu būvniecības programmā apstiprināts viens projekts; vēl 11 tiek sagatavoti
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

Jaunu deviņstāvu īres dzīvokļu māju Rīgā tikko ekspluatācijā nodevis dzīvojamo namu attīstīšanas uzņēmums Ziemeļeiropā "Bonava Latvija". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš pastāstīja, ka īres namā ir 96 nelieli divu un trīs istabu dzīvokļi ar platību no 38 līdz 65 kvadrātmetriem. Pirmajā stāvā īrniekiem ir pieejamas noliktavas riteņu un citu mantu glabāšanai.

"Šis ir pirmais projekts Rīgā, kurš tiek būvēts jau kā īres māja, un mēs redzam šim segmentam nākotni, jo cilvēki gribēs būt elastīgāki un mainīt šos mājokļus atkarībā no dzīves situācijas. Nomainām darbavietu, mēs saprotam, ka mums vairs neder mājoklis Pļavniekos, mums vajag mājokli Imantā. Tā elastība īres mājoklī ir daudz, daudz lielāka, un tas ir tas pluss, ko cilvēki novērtē," sacīja Kļaviņš.

Īres maksa "Bonava Latvija" celtajā mājā būs no 490 līdz 800 eiro mēnesī plus komunālie maksājumi. Pateicoties zemo īres maksas mājokļu būvniecības programmai, reģionos būs pieejami krietni lētāki īres dzīvokļi, jo īres cena nepārsniegs 6 eiro kvadrātmetrā.

Ekonomikas ministrijas Mājokļu departamenta vadītājs Mārtiņš Auders pastāstīja, ka būvniecības sadārdzinājuma dēļ varēs uzbūvēt mazāk dzīvokļu, nekā iepriekš plānots – 467 agrāk plānoto 700 vietā. Reģionos dzīvokļi tiks izīrēti mājsaimniecībām ar noteiktiem mēneša ienākumiem.

"Tie ir cilvēki, kuri nevar pretendēt uz pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, viņu ienākumi nav pietiekami, lai paši ņemtu kredītu vai atļautos jaunajā projektā īrēt mājokli. Drīkst izīrēt šos dzīvokļus mājsaimniecībām ar noteiktiem ienākumiem. Vienas istabas dzīvoklim tie ir gandrīz 1300 eiro mājsaimniecībai mēnesī, tad divistabu dzīvoklim – 2238, savukārt trīs un vairāk istabu dzīvoklim – 3426 eiro," pastāstīja Auders.

Liepājas pašvaldības izpilddirektora vietnieks Mārtiņš Tīdens norādīja, ka pašvaldības dzīvojamais fonds noveco un nepieciešams celt jaunas, energoefektīvas mājas. Liepājā plānots uzcelt 120 zemas īres maksas dzīvokļus, bet ar tiem noteikti būs par maz.

Vienlaikus jau šobrīd iezīmējas vairākas programmas vājās vietas. "Ir trāpīts tieši tajā sektorā, kurā ir jātrāpa. Tas, kas nepatīk attīstītājiem, ka nevar atgūt pievienotās vērtības nodokli īres gadījumā no šī projekta. Otra lieta – uzņēmēji mazliet uztraucas par to, ka pašvaldība tad administrē to rindu. Atšķirībā no bankām vai citiem izīrētājiem mums nav tādas iespējas to cilvēku dziļāk pārbaudīt. Un vēl viena lieta, ka, ja pēc 30 gadiem, kad visi kredīti ir nomaksāti, attīstītājam ir pienākums maksāt 50% no īres maksas īpaši izveidotā fondā, bet nav gala termiņa, tas ir mūžīgi mūžos jāmaksā," pastāstīja Tīdens.

"Bonava Latvija" valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš atklāja, ka uzņēmumam ir plāni arī turpmāk darboties īres mājokļu celtniecībā. Šobrīd lielākais izaicinājums ir būvniecības izmaksas.

"Būvniecības tirgū aptuveni 75% sastāda valsts un pašvaldību pasūtījumi. Un mēs zinām, ka mums ir priekšā lielā "Rail Baltica" projekta realizācija, kur būs jābūvē neskaitāmi tilti, pārvadi. Tā kā būvniecības resurss būs ierobežots, tad es paredzu, ka

būvniecības izmaksas būs tas, kas būs lielākais izaicinājums uz priekšu un kas bremzēs šo īres māju  attīstību," sacīja Kļaviņš.

Šobrīd zemo īres mājokļu programmā apstiprināts viens projekts ar 116 dzīvokļiem, vēl 11 projekti tiek sagatavoti. Plānots, ka pirmais zemo īres maksu mājoklis reģionā varētu tiks nodots ekspluatācijā 2025. gada beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti