Panorāma

Lazarevam par jaunieša piekaušanu divi gadi cietumā

Panorāma

Deputāti vienojas ierobežot alkohola tirdzniecības laiku

Atbalstu saņems ap 100 tūkstošu kredītņēmēju

VID pēc nedēļas sāks maksāt atbalstu kredītņēmējiem. Ar kādām summām rēķināties

Visdrīzāk jau pēc nedēļas Valsts ieņēmumu dienests (VID) sāks pārskaitīt hipotekāro kredītu ņēmējiem pienākošos valsts atbalstu par saņemto kredītu procentu maksājumiem. Atbalstu līdz aprīļa beigām saņems aptuveni 100 tūkstoši kredītņēmēju. Summu, kas izmaksājama par pirmo ceturksni – 24,2 miljonu eiro apmērā – valdība jau nolēmusi pārskaitīt VID, kas tad reāli arī veiks pārskaitījumu uz katra hipotekārā kredītņēmēja bankas kontu.

Pēc Finanšu nozares asociācijas aprēķiniem, izmaksājamais atbalsts var variēt no aptuveni 200 līdz 270 eiro aizdevumiem 50 tūkstošu eiro apmērā, aizdevumiem 150 tūkstošu eiro apmērā atbalsts sagaidāms no 630 līdz 740 eiro, bet kredītiem līdz 250 tūkstošu eiro vērtībā izmaksājamā atbalsta summa par pirmo ceturksni būs no 1000 līdz 1240 eiro.

Jāatgādina, ka pērn politiķi ļoti daudz un spraigi diskutēja – vai un kā atbalstīt tos iedzīvotājus, kuri bija ņēmuši kredītus mājokļu iegādei. Tā kā ļoti strauji cēlās Eiropas Centrālās bankas (ECB) noteiktās bāzes procentu likmes, kuras ņem vērā, aprēķinot arī kredītu procentus Latvijā, daudziem būtiski pieauga kredītmaksājumi, tostarp kredīta procentu maksājumi, un tas nenoliedzami atstāja finansiālu ietekmi arī uz citiem nepieciešamajiem ikdienas tēriņiem.

Pēc ilgām diskusijām Saeima vienojās, ka bankām un citiem aizdevējiem, kuri saņēmuši licences kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, šogad būs jāmaksā speciāla nodeva, no kuras tad arī tiks sniegts atbalsts hipotekāro kredītu ņēmējiem.

Atbalsts būs 30% apmērā no visiem procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā par diviem procentpunktiem. 

Atbalstu saņems visi hipotekāro kredītu ņēmēji, kuri kredītu ir saņēmuši līdz 2023. gada 31. oktobrim un kuru hipotekārā kredīta atlikums nepārsniedz 250 tūkstošus eiro. Tāpat tika nolemts, ka nauda tiks izmaksāta reizi ceturksnī. Tātad tagad – aprīlī atbalsts tiks saņemts pirmo reizi, un tas tiks maksāts par janvārī, februārī un martā aprēķinātajiem procentu maksājumiem.

Kā aprēķinās atbalsta lielumu

Atbalsts pienākas tikai un vienīgi par procentiem, tas nekādā veidā neskar atmaksājamo kredīta pamatsummu. Turklāt atbalsta lielums tiks rēķināts pēc divām metodēm.

Pirmā, cik liels ir 2% slieksnis, un otrā – cik daudz ir 30% no samaksātajiem procentiem. Izmaksāta tiks tā summa, kas būs mazāka.

Piemēram: katru mēnesi jūs procentos vien maksājat 100 eiro (bez pamatsummas), un jūsu kredīta procentlikme ir 7%. Pirmās metodes formula (2% slieksnis) ir 100 eiro dalīt ar septiņi un reizināt ar divi. Otrās metodes formula (30% no %) ir 100 eiro reizināt ar 30%.

Tad (Klikšķināt, lai palielinātu):

Rezultātā jūs par trim mēnešiem kompensācijā saņemsiet 85,71 eiro jeb mazāko summu.

Naudu jūsu kontā ieskaitīs VID. Īpaši šim atbalstam nebūs jāpiesakās, un no šī atbalsta nevarēs arī atteikties – tas pienākas visiem hipotekāro kredītu ņēmējiem, kas atbilst noteiktajiem kritērijiem (maksā procentus par kredītu, kas izsniegts ar mainīgu procentu likmi, ir ticis reāli pie kredīta līdz 2023. gada oktobra beigām, un kredīta summa nepārsniedz 250 tūkstošus eiro).

Ir plānots, ka atbalsts tiks maksāts tikai šo gadu.

Svarīgi uzmanīties no krāpniekiem

Par šo gadu naudu savā kontā hipotekāro kredītu ņēmēji saņems četras reizes: aprīlī, jūlijā, oktobrī un janvārī.

VID Nodokļu pārvaldes direktore Ilze Jankova norādīja: "Atbalsta maksājumi nonāks mājokļa kredītņēmēju kontā automātiski.

VID  neprasīs iedzīvotājiem nekādu informāciju un nesūtīs cilvēkiem īsziņas. Tāpēc aicinu ikvienu būt uzmanīgam un neiekrist krāpnieku lamatās.

Arī līdz šim esam novērojuši, ka valsts iestāžu, tai skaitā arī VID vārds tiek izmantots viltus īsziņās un e-pasta vēstulēs, lai izmānītu no cilvēkiem personas datus vai finanšu līdzekļus".

Tāpat nezvanīs un neko neprecizēs arī banka, kurā kredīts ņemts. Ja būs nepieciešama kāda precizējoša informācija, tad banka to nosūtīs jūsu interneta bankā, savukārt VID ar jums vispār nekomunicēs, tikai pārskaitīs naudu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti