Nausēdas padomniece: zīmola «Viči» īpašnieks varētu pieņemt morālu lēmumu beigt darbību Krievijā

Lietuvas pārtikas produktu ražotājs "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola 'Viči" īpašnieks un kuru Ukraina  ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, likumu nepārkāpj, tomēr tam vajadzētu izdarīt morālu izvēli, otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte. 

Prezidenta padomniece uzsvēra, ka grupas lēmumu turpināt darbību Krievijā var izvērtēt gan juridiski, gan no morāles aspekta. 

"Noteikti ir juridiskais aspekts, vēl viens aspekts ir morāle un, protams, kompānija varēja lemt par labu izvēlei, kas vairāk ir morāles pusē," Skaisgirīte teica radiostacijai "Žiniu radijas". 

Viņasprāt, uzņēmums tiesību normas nav pārkāpis, jo pret pārtikas industriju starptautiskās sankcijas netiek vērstas. 

Skaisgirīte atzina, ka "Vičiūnu grupe" iekļaušana starptautisko kara sponsoru sarakstā nav labas ziņas Lietuvai. 

"Protams, tas, ka ukraiņi iekļāvuši šo uzņēmumu melnajā sarakstā, teiksim, nav laba ziņa Lietuvai. Taisnības labad jāteic, ka šī kompānija nav vienīgā melnajā sarakstā, tur ir uzņēmumi no citām valstīm, un saraksts nav ļoti īss," piebilda prezidenta padomniece.

Jau vēstīts, ka Ukrainas Nacionālā korupcijas novēršanas aģentūra pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā "Vičiūnu grupe", jo tā turpina darbību Krievijā. 

Ukrainas lēmums nozīmē, ka Lietuvas uzņēmumu iekļauj arī globālajā datubāzē "World Check", kurā ir augsta riska fiziskas un juridiskas personas un kuras mērķis ir palīdzēt identificēt un pārvaldīt finanšu un reputācijas riskus. 

Jau ziņots, ka "Vičiūnu grupe" īpašnieki apgalvo, ka viņi jau kopš 2022. gada pavasara mēģina pārdot savu uzņēmumu Krievijas eksklāvā Kēnigsbergā (Karaļaučos), taču līdz šim neveiksmīgi.

Grupas ražotnes Sovetskā neto peļņa 2022. gadā bija 24,9 miljoni eiro, kas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā 2021. gadā, un apgrozījums šajā laikā posmā pieauga par 6,5% līdz 216,6 miljoniem eiro.

Lietuvas otrās lielākās pilsētas Kauņas mēram Visvaldam Matijošaitim un viņa biznesa partnerim Ļudam Skierum vienlīdzīgās daļās pieder uzņēmums "VG Holding", kas ir "Vičiūnu grupe" īpašnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti