Dienas ziņas

Iedzīvotāji novados lāpa pēckrusas sekas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Latvijā atklāts viens no lielākajiem saules paneļu parkiem

Valmieras novadā atklāts jau otrais saules enerģijas parks

Arvien biežāk Latvijā tiek atklāti saules paneļu parki. Tāds septiņu hektāru platībā atvērts arī Kauguru pagastā Valmieras novadā. Eksperti uzsver, ka saules un citi atjaunojamās enerģijas parki varētu tikt būvēti vēl vairāk, jo tas ir izdevīgi uzņēmējiem un ar laiku tas varētu samazināt elektrības cenu arī patērētājiem. 

Saules enerģijas pieprasījuma kulminācija piedzīvota pagājušajā gadā, kad iedzīvotājiem un uzņēmumiem pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā bija jādomā par lielāku enerģētisko neatkarību. 

Uzņēmuma "AJ  Power Holding" valdes loceklis Roberts Samtiņš pastāstīja, ka šāda projekta realizācija prasa vismaz 6–9 mēnešus.

Saules paneļi izvietoti septiņu hektāru platībā, padarot to par vienu no Latvijā lielākajiem saules enerģijas parkiem. Tā jauda ir 4,435 megavati un plānotais saražotās elektroenerģijas apjoms gadā aptuveni 4200 megavatstundu, kas ir pielīdzināms 50% Valmieras novada pašvaldības elektroenerģijas gada patēriņam, norādīja uzņēmumā.

Kopumā teritorijā izvietoti 8064 saules paneļi, un saražotā zaļā elektroenerģija tiks nodota kopējā elektrotīklā, nodrošinot ar elektroenerģiju vairāk nekā 2000 mājsaimniecību. 

Pieprasījums tirgū ir augsts, atzīst eksperti, jo tas ir izdevīgi pašiem uzņēmējiem. Šādi lieli parki ir gan Kurzemē, gan Latgalē. Patērētājiem tie kļūs izdevīgi vēlāk.  

AS "Sadales tīkls" vecākais korporatīvo klientu attiecību vadītājs Jurģis Vinniņš prognozēja, ka iedzīvotāji šeit, visticamāk, var gaidīt, ka elektroenerģijas cenas pazemināsies: "Bet, protams, tur ir jāpaiet laikam. Šeit jāņem vērā, ja iepriekš mikroģeneratori bija aktuālāki, tad šobrīd mums ir šādi lieli parki, kas ir industriālie. Noteikti ir liela daļa klientu, kas liek [saules paneļus] savam pašpatēriņam – gan mājsaimniecības, gan juridiskie uzņēmumi."

Samtiņš norādīja, ka, jo vairāk tiks attīstīti atjaunojamās enerģijas projekti, jo zemāka būs ilgtermiņa elektroenerģijas cena.

Valmieras novada dome saredz, ka arī turpmāk tiks realizēti šādi un līdzīgi atjaunojamās enerģijas projekti.

Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") norādīja, ka šobrīd pašvaldībā izņemtas jau desmit būvatļaujas:

"Šis ir otrais, kas tiek nodots ekspluatācijā."

Valmieras novadā, iespējams, tiks veidoti arī divi vēja parki, tādējādi nodrošinot vēl lielāku energoneatkarību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti