Cilvēki sašutuši par elektrības rēķinu pieaugumu pēc pārvades un sadales tarifu izmaiņām

Jaunie elektrības rēķini cilvēkos raisījuši sašutumu – no 1. jūlija Latvijā vidēji par trešdaļu pieauguši elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi – par attiecīgi 32% un 36%. Tagad cilvēkiem par elektrību jāmaksā par 5 līdz 18 eiro vairāk. Cilvēki sociālajos tīklos dalās ar saviem elektrības rēķinu pieaugumiem un ir neizpratnē, tostarp sarūgtināti, kāpēc elektrība kļuvusi tik dārga.

Cilvēki sašutuši par elektrības rēķinu pieaugumu pēc pārvades un sadales tarifu izmaiņām
00:00 / 03:36
Lejuplādēt

Tarifa pieaugums no attiecīgajām amatpersonām jau iepriekš ir ticis skaidrots gan ar ģeopolitisko situāciju, gan inflāciju.
Piemēram, "Sadales tīkls" tarifu pieaugumu galvenokārt saista ar iepriekš veiktiem optimizācijas pasākumiem, tostarp uzņēmuma reorganizāciju, kā rezultātā septiņus gadus jeb kopš 2016. gada sadales tarifs Latvijā neesot audzis. Tarifa pieaugumus saista arī ar cenu tirgū, par kādu operators iegādājas elektroenerģiju uzņēmuma tehnoloģiskajam patēriņam un sistēmas uzturēšanai.

Tāpat "Sadales tīkla" tarifa pieaugumu ietekmēja arī "Augstsprieguma tīkla" pakalpojuma izmaksu pieaugums, kā arī vispārējais cenu pieaugums valstī un elektroenerģijas patēriņa kritums Latvijā ģeopolitisko un sociālo apstākļu ietekmē.

Pērn "Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt "Sadales tīkls" plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%. Valdība lika tarifus pārstrādāt, pēcāk sekoja jauni, jau krietni zemāki tarifi, proti, tagadējie tarifi.

Tomēr arī ar jaunajiem tarifiem daļai patērētāju jārēķinās ar ievērojamām izmaiņām elektrības rēķinos.

Piemēram, ar Latvijas Radio sazinājās rīdziniece Maiga, kas dzīvo Ziepniekkalnā. Viņa dzīvo 46 kvadrātmetru divistabu dzīvoklī, un viņai ir pieslēgts "Elektrum" izlīdzinātais maksājums. Ja ierasti Maiga par elektrību ik mēnesi maksāja nedaudz vairāk par 21 eiro, tad tagad viņai ir jāmaksā jau nedaudz virs 34 eiro.

Taču viņa nav vienīgā, kas dalījusies pārdomās par jaunajiem elektrības rēķiniem.

Sociālo tīklu vietnē "X" (agrāk – "Twitter") cilvēki publicē gan savus saņemtos elektrības rēķinus, gan raksta par savu sašutumu, jaunos rēķinus ieraugot. 

Kā jau iepriekš skaidrots, tad izmaiņas tarifos būs ļoti individuālas – katram atkarībā no patērētās elektrības, kā arī pieslēguma jaudas.

Dzīvokļiem un privātmājām šīs izmaiņas pārsvarā gadījumu būs lielākas. Un procentuāli lielāki pieaugumi būs tām mājsaimniecībām, kas izmanto jaudīgākus pieslēgumus. Tāpēc svarīgi izvērtēt sava pieslēguma efektivitāti, atsakoties no nelietderīgi izmantotās pieslēguma jaudas, tādējādi, iespējams, gūstot iespēju arī ietaupīt.

Elektroenerģijas rēķinu veido trīs pozīcijas – maksa par elektroenerģiju, "Sadales tīkla" tarifs un pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas. Proti, maksa par elektroenerģijas piegādi – tarifa mainīgā daļa, kas atkarīga no patēriņa. Maksa par jaudas uzturēšanu – tarifa fiksētā daļa.

Visiem lietotājiem – mājsaimniecībām un juridiskām personām – būs pieejami divu veidu tarifi: "Pamata" un "Speciālais". "Pamata" tarifs ir piemērots lietotājiem, kuri elektroenerģiju patērē regulāri. "Speciālais" tarifs ir piemērots tiem lietotājiem, kuriem objektā patēriņš ir ļoti mazs vai neregulārs kā, piemēram, vasarnīcas vai uzņēmumi ar sezonālas komercdarbības raksturu.

Kā uzsvēra AS "Sadales tīkls" pārstāve Gunta Līne, elektrības rēķinu veido gan izmaksas par tās ražošanu, gan piegādi: "Elektrības rēķinā ikvienam klientam būs būtībā trīs pozīcijas, viena daļa ir maksa par elektroenerģiju, un šī maksa ir atkarīga no tā, cik tad kilovatstundas klients mēnesī ir nopircis no sava elektroenerģijas tirgotāja. Otra daļa būs maksa par elektroenerģijas piegādi jeb pārvadi un sadali, un savukārt šī maksa dalās divās komponentēs, ja tā varētu teikt, – maksa par pieslēguma jaudas nodrošināšanu un attiecīgi arī maksa par piegādātajām kilovatstundām, par šo kilovatstundu piegādi, un, visbeidzot, trešā daļa rēķinā ir pievienotās vērtības nodoklis, kas tiek attiecināts gan uz pašu elektroenerģijas cenu, gan attiecīgi tad arī uz piegādes cenu."

Līne arī norādīja, ka, sākot no 2025. gada, elektroenerģijas tarifu pārskatīs reizi gadā. Ja kādi ārējie faktori būs mainījušies, piemēram, būs samazinājusies elektroenerģijas cena, tad samazināsies arī elektroenerģijas tarifs. 

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls"  un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti