Ārpolitikas eksperts: Šajā desmitgadē pasaules ekonomikai izaugsme, pēc tam iespējama Lielā depresija

Pasaules ekonomikas prognozes 2024. gadā ir piesardzīgi pozitīvas. Un, lai arī kopumā 2020. gados ekonomika augs, 30. gados iespējama Lielās depresijas atgriešanās, prognozēja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Kārlis Bukovskis.

"Inflācijas mazināšanas plāni un pasākumi, arī procentlikmju celšana, ko Eiropas Centrālā banka ir darījusi, atstāj iespaidu uz kreditēšanu un ekonomisko aktivitāti, tāpēc atsevišķos gadījumos mēs varam runāt par stagnāciju vai Vācijas gadījumā – pat recesiju," stāstīja Bukovskis.

Pasaules ekonomika 2024. gadā, visticamāk, augs tāpat kā iepriekš, un visstraujākais kāpums gaidāms Indijā, kas jau šobrīd iedzīvotāju skaita ziņā ir lielākā valsts pasaulē.

"Ķīna arī augusi gandrīz vai 5% apmērā. Acīmredzot, kopējā pasaules ekonomiskā izaugsme būs noturīga, bet jautājums, vai tā būs [vērojama]  visās pasaules valstīs," sacīja Bukovskis.

Eksperts arī norādīja, ka Ķīnai nākamais gads gaidāms rosīgs. Valsts galvenās prioritātes starptautiskajā līmenī, visticamāk, būs vēlme turpināt uzsvērt unikālos sasniegumus ekonomikas izaugsmē un palielināt starptautisko politisko klātbūtni.

Ticams, ka Ķīna investīcijas un jaunus ekonomiskās sadarbības partnerus varētu meklēt tā sauktajos globālajos Dienvidos jeb valstīs, kas atrodas Āfrikā, Latīņamerikā un Karību jūras reģionā, kā arī Āzijā un Okeānijā (izņemot Austrāliju un Jaunzēlandi).

"Ķīna, atšķirībā no rietumvalstīm, ir nezināmais daudziem. Šajā gadījumā šo valstu vēlme pēc sadarbības būtu tāda, ka, lūk, naudu mums dod, bet nekādas cilvēktiesību ievērošanas vai labas pārvaldības principus neprasa. Un, nedod Dievs, demokrātijas ieviešanu arī ne, tad kāpēc lai mēs nesadarbotos ar Ķīnu?" skaidroja Bukovskis.

Viņš arī piebilda, ka kopumā par šo gadu ir piesardzīgi pozitīvas prognozes, taču situāciju būtiski varētu ietekmēt jauna karadarbība, vardarbības pieaugums pasaulē un notiekošais Tuvajos Austrumos.

Tāpat ekonomisko situāciju Eiropas Savienībā (ES), ASV un Ķīnā būtiski ietekmēs tas, kas notiek kādā no šīm trim vietām.

"Ja mēs paskatāmies, tad Eiropas Savienība kombinācijā ar ASV un Ķīnu faktiski veido apmēram 65 procentus visas pasaules ekonomikas. Šīs ir trīs vietas, uz kurām mēs skatāmies, vērtējot, kā varētu būt," skaidroja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors.

Eksperts skaidroja, ka ekonomiskā atkarība starp visām trim ir liela un ka problēmas vienā spēcīgi atsaucas arī uz pārējām divām. Un arī 2024. gadā Ķīnas ekonomiskā nestabilitāte ir potenciāli klātesoša.

Tajā paša laikā kopumā šī desmitgade pasaules ekonomikā būs pozitīva, pauda eksperts.

"Šī desmitgade vēl paies bez milzīgām recesijām, bet 30. gadi varētu gan būt īsts Lielās depresijas atgriešanās laiks," atsaucoties uz līdz šim publicētajām ekspertu atziņām, secināja Bukovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti