Vai tā nauda ir tā vērta? Prezidents aicina uzņēmējus padomāt par Krievijas graudu importu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicina tos Latvijas uzņēmējus, kuri turpina nodarboties ar Krievijas graudu ievešanu Eiropas Savienībā (ES), padomāt, vai "tā nauda ir tā vērta".

Caur Latviju Eiropas Savienībā turpina ievest graudus no Krievijas, un šīs preces, tāpat kā minerālmēsli un medikamenti, nav pakļautas sankcijām, lai gan diskusijas par to ir bijušas, norādīja prezidents.

Šīs preces neiekļāva sankciju sarakstos, ņemot vērā pārtikas problēmas "globālajos dienvidos" un diskusijas, kā organizēt ES attiecības ar Latīņamerikas, Āfrikas, Āzijas valstīm, lai panāktu Krievijas agresijas nosodījumu, skaidroja Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka šo jautājumu varētu aktualizēt atkal, taču nevar gaidīt, ka ES pieņems lēmumu ātri.

Savukārt, ieviešot kādas nacionālā vai pat Baltijas līmeņa sankcijas, efekts nebūs panākts, graudus transportēs pa citiem maršrutiem un īpašas ietekmes uz Krievijas kara finansēšanu nebūs, tieši tāpēc Latvija šādos jautājumos uzstāja uz kopīgu ES pozīciju, norādīja Rinkēvičs.

Taču, kamēr diskusijas notiek, "kāds jau Latvijā šos graudus pārvadā, notiek dažāda veida procedūras, un tie uzņēmēji ir mūsu pašu", un būtu jāsaprot, ka tas ir solidārs darbs kā Latvijas pilsoņiem, sabiedrībai, institūcijām un arī uzņēmējiem, lai mazinātu šāda veida tranzītu, eksportu, lai to nepieļautu, pauda prezidents.

Viņš aicināja uzņēmumus, "kas ar to nodarbojaties, padomāt, ko jūs šobrīd darāt, jo jūs šobrīd lielā mērā palīdzat šim procesam", un "tas ir jautājums mums visiem kā sabiedrībai, vai tā nauda ir tā vērta".

Rinkēvičs norādīja, ka saprot ekonomiskas lietas un problemātikas, bet aicināja "aizdomāties šajā plāksnē", jo "mēs kā sabiedrība varam darīt vairāk, ne tikai gaidīt, ka Eiropa Briselē vai valdība Rīgā visu atrisinās".

KONTEKSTS:

Caur Latvijas robežkontroles punktiem šogad 11 mēnešos Eiropas Savienībā (ES) ievestas 382 808 tonnas pārtikas graudaugu no Krievijas, tostarp novembrī ievestas 61 894 tonnas. ES un Latvijas normatīvie akti neierobežo pārtikas produktu ievešanu no Krievijas, bet izskan ierosinājumi diskutēt par Krievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegšanu ES, piemēram, "Latraps" aicina atteikties no saimnieciskās darbības, kuras rezultātā Krievijas produkcija nonāk Latvijā.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret Maskavu ieviestas vairākas sankcijas. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko ierobežot ar jauniem pasākumiem cer Eiropas Komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti