Dienas ziņas

Gatavojas Pasaules čempionātam aršanā

Dienas ziņas

Atklāts pirmais būvmateriālu apmaiņas punkts

Virza atbalstu hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai

Arī prezidents sagaida no bankām lielāku pretimnākšanu kredītņēmējiem

Arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sagaida lielāku banku pretimnākšanu klientiem, samazinot pēdējā laika "Euribor" kāpuma dēļ strauji pieaugušus kredītprocentu maksājumus.

Rinkēvičs trešdien, 4. oktobrī, pēc tikšanas ar valdības vadītāju Rīgas pilī medijiem norādīja, ka diskusijas par atbalstu kredītņēmējiem notiek gan valdībā, gan Saeimas Budžeta komisijā, bet būtu svarīgi, lai banku sektors saprot savu atbildību.

Līdz šim viena banka, kuras nosaukums netiek atklāts, jau paudusi gatavību izrādīt pretimnākšanu klientiem un par 1% samazināt kredītprocentus.

Tā ir "Citadele", Latvijas Televīzijai apstiprināja bankas pārstāve, uzsverot, ka vēl notiek dialogs ar valdības pārstāvjiem, lai panāktu vispiemērotāko risinājumu.

"Gribētu redzēt lielāku pretimnākšanu no pārējām bankām," sacīja Rinkēvičs.

Viņš arī piebilda, ka pretējā gadījumā "iespējamie risinājumi, par kuriem diskutē Budžeta komisijā un valdībā", piemēram, iecere par 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu likmēm uz vienu gadu, pret ko bankas asi iebilda, pat draudot ar tiesāšanos, "būs lielā mērā arī paša banku sektora neatsaucības radīts rezultāts un nebūs tad pārāk daudz, par ko žēloties".

Prezidents pauda cerību, ka darbs turpināsies un šis jautājums būs atrisināts.

Savukārt Ministru prezidente Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") medijiem apliecināja, ka viņai ir rakstisks priekšlikums par kredītprocentu likmes samazināšanu uz laiku, un aicināja citas bankas sekot līdzi šim piemēram, jo "Budžeta komisija ir gana kareivīgi noskaņota", lai samazinātu procentu likmju pieaugumu kredītņēmējiem.

Premjere norādīja – ja pašas bankas būs pretimnākošas, uz tām varētu neattiecināt kādas potenciālās likuma prasības par procentlikmju samazinājumu.

"Ceru, ka bankas spēs pašorganizēties un izteikt kādus piedāvājumus," sacīja Siliņa.

Premjere arī pastāstīja, ka vadīs darba grupu, kura meklēs risinājumus, lai banku klienti varētu vieglāk pāriet no vienas kredītiestādes uz otru, lai tas būtu lētāk, un tad, ja būs labāki piedāvājumi, cilvēki varēs izvēlēties, kura banka piedāvā labāko risinājumu tieši viņiem.

KONTEKSTS:

Arvien smagāk uz iedzīvotājiem, kuriem ir kredītsaistības, gulst inflācija un "Euribor" likmes pieaugums. Par to pārliecināti ir ne tikai paši kredītņēmēji, bet arī virkne politiķu, kuri meklē risinājumu.

Finanšu ministrija rosinājusi hipotekārā kredīta maksājumus uz laiku iekļaut nodokļu attaisnotajos izdevumos.  Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien konceptuāli vienojās par 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu procentu likmēm uz vienu gadu.

Tikmēr banku sektors uzskata, ka šāds solis pārkāptu tiesiskās paļāvības un neiejaukšanās cenu politikā principus, un brīdina, ka šādu likuma normu varētu apstrīdēt Satversmes tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti