Krustpunktā

Krustpunktā: Kā attīstīt vēja enerģijas ražošanu Latvijā?

Krustpunktā

Krustpunktā: Gada pirmās nedēļas aktualitātes

Krustpunktā izvaicājam Valsts ieņēmumu dienesta vadītāju Ievu Jaunzemi

Jaunzeme piesardzīga par ieceri VID Iekšējo drošības pārvaldi nodot KNAB

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme ir piesardzīga par ieceri VID Iekšējās drošības pārvaldi nodot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) paspārnē. To Jaunzeme atzina intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā".

VID Iekšējās drošības pārvaldes uzdevums ir izmeklēt iespējamos likumpārkāpumus dienesta ierēdņu darbībā; nupat pārvaldes operatīvās un izmeklēšanas funkcijas un uzdevumus rosināts nodot KNAB.

Tas, pēc Jaunzemes sacītā, nebija VID priekšlikums un izriet no Valsts kontroles savulaik ieteiktā pārvērtēt "iekšējo" noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu, novēršot potenciālo interešu konfliktu, kas rodas, izmeklējot kolēģu noziedzīgo rīcību

Jaunzeme norādīja, ka par šo ieceri viņa ir izteikusi savas bažas finanšu ministram Arvilam Ašeradenam ("Jaunā Vienotība").

"Bet šajā gadījumā, es domāju, ka tikai taisnīgi būtu, ja tādi paši pretkorupcijas pasākumi ar visu analītiku tiktu īstenoti visā valsts pārvaldē kopumā, ne tikai Valsts ieņēmumu dienestā," klāstīja Jaunzeme.

Viņa atzina, ka ir svarīgi, lai šāds "rīks" – Iekšējās drošības pārvalde – VID ģenerāldirektoram ir. "Es varu pateikt – ja man tāda rīka nebūtu, nebūtu izdevies izdarīt visu to, kas ir. Protams, ka varbūt nav vajadzīgi tādi apmēri, varbūt štatu var samazināt."

Runājot par Valsts kontroles pausto, ka nav labi, ka kolēģi izmeklē savus kolēģus, Jaunzeme sacīja, ka šajā jautājumā ir runa par "attieksmi un motivāciju". "Ja tie kolēģi ir motivēti stāties pretī sliktajiem, viņi to izdarīs."

Jaunzeme norādīja, ka KNAB vadītājs Jēkabs Straume sarunā esot solījis, ka izmeklēšanas līmenis nemazināsies.

"Es domāju, ka tas ir jaudīgs instruments. Ja KNAB to turpinās darīt tikpat jaudīgi, lai tas būtu. Bet es tomēr gribētu izteikt savas bažas, ka tik lielā iestādē kā VID šāda struktūra ir noderīga," piebilda dienesta ģenerāldirektore. 

KONTEKSTS:

Finanšu ministrija izstrādājusi ziņojumu par VID darbības pilnveidi. Tajā piedāvāts nodalīt kriminālizmeklēšanas funkcijas. Attiecīgi piedāvāts no VID funkcijām izslēgt Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkcijas un uzdevumus. Tāpat piedāvāts VID Iekšējās drošības pārvaldes operatīvās un izmeklēšanas funkcijas un uzdevumus nodot KNAB. Tas būtu solis uz sabiedrības viedokļa maiņu par VID kā represīvu iestādi, sekmējot sabiedrības uzticēšanos VID, norādīts ziņojumā.

Jaunzeme pēc piecu gadu darba VID ģenerāldirektores amatā šā gada 12. februārī atstās dienesta vadību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti