Panorāma

ES aizsargās no konkurentiem īpaši svarīgas tehnoloģijas

Panorāma

Jādara viss, lai bērnus novirzītu no noziedzības takas

Pašvaldībās steidz pabeigt šķeldas katlumājas

Pašvaldībās steidz līdz gada beigām pabeigt šķeldas katlumāju būvniecību

Daugavpilī iemūrēta laika kapsula jaunas šķeldas katlumājas pamatos, bet Jēkabpilī tas pats noticis jau vasaras sākumā. Mazākai vai lielākai, bet kopumā 31 katlumājai, ko šobrīd ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu ceļ siltumuzņēmumi, jābūt gatavai līdz šī gada beigām, tomēr pastāv bažas, vai uzņēmumi to paspēs izdarīt.

Ar jaunceļamo šķeldas katlumāju Daugavpils stiprina savu enerģētisko neatkarību. Pilsētas mērs svinīgajā uzrunā pirms laika kapsulas iemūrēšanas izcēla tieši neatkarību no privātajiem siltumuzņēmumiem. Ilgus gadus Daugavpils bijusi atkarīga no dabasgāzes, kas nāca tostarp no Krievijas.

Pašvaldības akciju sabiedrība "Daugavpils siltumtīkli" pāreju uz atjaunojamajiem resursiem apkurē uzsāka, var teikt, pēdējā brīdī. 20 miljonu  eiro vērtā katlumāja jāpabeidz līdz šī gada beigām.

"Daugavpils siltumtīklu" valdes loceklis Aleksandrs Karpenko atzina, ka pastāvēja bažas, ka būvdarbi termiņos neiekļausies: "Mums ir milzīgs objekts, un tāpēc gan būvdarbu ziņā, gan finansējuma apjoma ziņā pastāvēja bažas, ka neiekļausimies, bet, paldies Dievam, tās bija tikai bažas." Lielākā daļa būvdarbu paveikti.

Līdzīgi apgalvoja arī Jēkabpilī, kur gan kapsulu iebetonēja jau vasaras sākumā, turklāt šī katlumāja ir mazāka nekā Daugavpilī. Blakus tai ir vecā šķeldas katlumāja.

SIA "Jēkabpils siltums" valdes loceklis Raitis Sirmovičs norādīja, ka katlumāja novecojusi: "Ir nepieciešama jaunāka, automatizētāka. Nevar teikt, ka mēs ar dabasgāzi kurinājām. Mēs kurinājām pamatā ar šķeldu arī līdz šim."

Tie ir daudzmiljonu projekti. Tā kā lielo siltumuzņēmumu finanšu iespējas daudzviet izsmeltas, turpmāk aktuālāki būs mazāki projekti mazākās pilsētās un ciematos, prognozēja Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijā. Taču raizes rada arī tas, vai paspēs pabeigt esošos.

Šobrīd nav pabeigta 31 katlumāja, kuras būvniecībai saņemts ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums ar noteikumu – pabeigt darbus līdz gada beigām.

Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš prognozēja, ka situācija varētu sarežģīties šī gada beigās: "Mēs arī esam griezušies pie ministrijas un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) ar lūgumu, vai šī programma nevarētu tikt pagarināta. Galvenais iemesls ir tāds, ka būvdarbi tika uzsākti vēlu."

CFLA apstiprināja, ka kopā ar Ekonomikas ministriju šobrīd vērtē iespēju pagarināt termiņu, atsevišķus darbus ļaujot pabeigt līdz nākamā gada novembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti