Baltijas valstis vienojas līdz 2025. gada februārim atslēgties no Krievijas kontrolētā elektrotīkla

Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte un Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa ceturtdien, 3. augustā, parakstīja kopīgu deklarāciju par paātrinātu Baltijas valstu elektroapgādes tīklu sinhronizēšanu ar Eiropas elektroenerģijas sistēmu, to īstenojot 2025. gada februārī, informēja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs.

"Šodien Latvija, Lietuva un Igaunija ir vienojušās par straujāku virzību uz mūsu elektroapgādes tīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas sistēmu, vienlaikus īstenojot pasākumus, lai atslēgtos no Krievijas kontrolētās IPS/UPS sistēmas jeb BRELL loka. Iedzīvinot panākto vienošanos, mēs ciešāk integrēsimies Eiropas ekonomiskajā telpā un stiprināsim Baltijas valstu enerģētisko neatkarību, kam ir būtiska ģeopolitiska nozīme, ņemot vērā mūsu austrumu kaimiņvalsts brutālo un nežēlīgo karu pret Ukrainu," uzsvēra Kariņš.

Ceturtdien parakstītajā deklarācijā uzsvērts: "Baltijas valstīm sinhronizācijas projektos ir ārkārtīgi svarīgi rīkoties kopā.

Mums jāpatur prātā, ka otrpus austrumu robežām mums ir kopīgs pretinieks, tāpēc nelokāmai Baltijas valstu vienotībai pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos ir izšķiroša nozīme."

Deklarācija paredz apņemšanos maksimāli palielināt politisko atbalstu desinhronizācijai no Krievijas kontrolētā IPS/UPS tīkla un panākt, ka Baltijas valstu elektroapgādes sistēmas tiek paātrināti sinhronizētas ar kontinentālās Eiropas tīklu jau 2025. gada februārī.

Tāpat Baltijas valstu premjerministri pauž atbalstu Baltijas valstu pārvades sistēmu operatoru (PSO) ciešākai sadarbībai un 1. augustā noslēgtajam līgumam, kas ietver galvenos tehniskos, organizatoriskos un juridiskos pasākumus, lai nodrošinātu Baltijas valstu elektroenerģijas tīklu sistēmu gatavību desinhronizācijai no IPS/UPS tīkla un sinhronizācijai ar kontinentālās Eiropas tīklu 2025. gada februārī.

MK norādīja, ka Baltijas valstu sinhronizācija ar Eiropas sistēmu ir stratēģiski nozīmīgs projekts ne tikai Baltijas valstīm, bet Eiropai kopumā.

Iepriekš, 2018. gadā, Baltijas un Polijas valstu vadītāji kopā ar Eiropas Komisiju parakstīja vienošanos, kas paredzēja sinhronizāciju pēc 2025. gada beigām.

Pēc Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī Baltijas valstu valdību vadītāji un atbildīgās ministrijas kopā ar operatoriem strādājuši pie tā, lai gan nodrošinātos pret ārkārtas desinhronizāciju, gan arī rastu iespēju kopīgi sinhronizēties ar Eiropu pēc iespējas ātrāk.

Otrdien, 1. augustā, valdības ārkārtas sēdē uzklausīts Klimata un enerģētikas ministrijas informatīvais ziņojums par Baltijas valstu vienošanos saistībā ar paātrināto sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas elektroenerģijas sistēmu. Valdība nolēma to atbalstīt un pilnvarot Ministru prezidentu parakstīt Baltijas valstu vienošanos.

KONTEKSTS:

Pašlaik Latvija, Lietuva un Igaunija kopā ar Krieviju un Baltkrieviju vēl darbojas pēcpadomju IPS/UPS sistēmā, kas zināma kā elektroenerģijas loks BRELL, kurā frekvence tiek centralizēti regulēta Krievijā. Pievienoties kontinentālās Eiropas tīkliem, kas ļaus Baltijas valstu energosistēmām darboties sinhronā režīmā ar Poliju, Vāciju un citām Eiropas valstīm, paredzēts ne vēlāk kā 2025. gadā.

Latvija, tāpat kā citas Eiropas valstis aktīvi sāka meklēt iespēju samazināt enerģētisko atkarību no Krievijas pēc tam, kad 2022. gada 24. februārī Krievija uzsāka karu pret Ukrainu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti