Dienas ziņas

Valmieras novadā Jāņu naktī avāriju ar bojāgājušo un cietušo izraisījis vīrietis bez tiesībām

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Autoratlīdzības dēļ zaudē pabalstus

Saņemtās autoratlīdzības dēļ var nākties zaudēt bezdarbnieka pabalstu

Ja nu jums sanācis nonākt bezdarbniekos, bet vienlaikus veicat arī kādu radošo darbību, piemēram, publicējat rakstus, dzejoļus vai fotografējat un par to saņemta autoratlīdzības, tad noteikti pārliecinieties, vai esat noformējuši pašnodarbinātā statusu. Pretējā gadījumā pārdesmit eiro honorāra dēļ varat zaudēt pabalstu.

"Vai drīkst saņemt bezdarbnieka pabalstu, vienlaikus saņemot autoratlīdzības? Tikko iekļuvu ļoti nepatīkamā situācijā, kad viens inspektors teica vienu, bet izrādās ir citādāk..." sociālajā tīklā "Twitter" jautā lietotāja Ksenija, kas maija sākumā izbeidza darba attiecības ar līdzšinējo darbavietu un noformēja bezdarbnieka statusu. Viņa paguva saņemt vienu bezdarbnieku pabalstu, bet drīz pēc tam – ziņu, ka tas būs jāatmaksā.

"Nodarbinātības valsts aģentūra deva man ziņu, ka mans bezdarbnieka pabalsts ir anulēts, jo nemaz nebija pienācies un ar atpakaļejošu datumu esmu zaudējusi bezdarbnieka statusu ar brīdi, kad to ieguvu. Tas nozīmē, ka bezdarbnieka statuss man būs jāatmaksā," pastāstīja Ksenija.

Iemesls – bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā Ksenija saņēmusi nelielu autoratlīdzību. Kopumā tie bija nedaudz vairāk nekā 100 eiro par saviem publicētajiem rakstu darbiem. Kā noprotams no diskusijas sociālajos tīklos, līdzīgā situācijā nonākuši arī citi radošie bezdarbnieki.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) skaidroja, ka šādu kārtību paredz likums. Un nav pat svarīgi, cik liela bijusi autoratlīdzība. "Ja mēs tā pavisam vienkārši runājam, tad pamatprincips ir tāds, ka

neviena sociālās apdrošināšanas pabalsta saņemšana, ko aprēķina no sociālajām iemaksām – slimības, bezdarbnieka, vecāka pabalsts – nav savietojami ar ienākumu gūšanu.

Vai nu es saņemu pabalstu, vai nu es gūstu ienākumus," skaidroja VSAA Pabalstu metodiskās daļas vadītāja Aiva Zīrāka.

Vienlaikus VSAA pārstāve norādīja, ka bezdarbnieka pabalstu drīkst saņemt vienlaikus ar autoratlīdzību, bezdarbniekam noformējot sev pašnodarbinātā statusu. Šādā gadījumā autoratlīdzības nedrīkst pārsniegt valstī noteikto minimālo algu, kas šobrīd ir 620 eiro.

Ksenija pašnodarbinātā statusu nav noformējusi. Situāciju vēl absurdāku dara fakts, ka sieviete, jau piesakoties bezdarbniekos, bija informējusi Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) par savu radošo darbību un jautājusi, vai tas nebūs šķērslis bezdarbnieka pabalsta saņemšanai.

"Man konsultants apstiprināja – jā, tas ir iespējams. Tādēļ ar mierīgu sirdi pieteicos bezdarbnieka statusam un saņēmu arī pirmo bezdarbnieka pabalstu," pastāstīja Ksenija.

Konsultants esot paskaidrojis, ka autoratlīdzības nedrīkst būt lielākas par valstī noteikto minimālo algu, bet nav minējis ne vārda par nepieciešamību noformēt pašnodarbinātā statusu. Šobrīd Ksenija konsultējas ar savu juristu un mēģinās apstrīdēt bezdarbnieka statusa anulēšanu.

Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) veiks iekšējo pārbaudi, vai tiešām tās darbinieki snieguši klientiem nepilnīgas konsultācijas, un sola uzlabot skaidrojošo darbu.

"NVA kopā ar VSAA kopīgi strādājam pie jauna skaidrojoša informatīvā materiāla klientiem. Un vienlaikus arī apmācām mūsu darbiniekus par dažādām situācijām, kādas var veidoties klientiem, kuriem ir bezdarbnieka statuss, lai nerastos šādi pārpratumi," sacīja NVA pārstāve Signe Bierande.

Diskusija sasniegusi arī labklājības ministri Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība"), kura sola rosināt diskusiju par likuma izmaiņām, lai vienkāršotu šo sistēmu.

Ministres ieskatā bezdarbniekiem varētu ļaut vienlaikus ar pabalstu gūt citus ienākumus, kas nepārsniedz noteiktu slieksni.

"Mums būtu jāvienojas, kas tad varētu būt summa, līdz kurai iedzīvotāji var šādu atlīdzību saņemt. Protams, lai viņi ļaunprātīgi neizmantotu sistēmu, bet kas būtu pieļaujamā summa. (..) Bet protams, ja tās summas ir lielas un ir skaidrs, ka viņš no tās varētu arī dzīvot, piemēram, pāris tūkstoši, tad tā ir pavisam cita situācija. Tad mums ir pamats vērtēt, ka viņam šis statuss būtu jāatņem," sacīja Siliņa.

Šādu ieceri Labklājības ministre plāno tuvākajā laikā pārrunāt ar finanšu ministru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti