Eiropas Savienība noteikusi sankcijas pret Krievijas dimantu kompāniju «Alrosa»

Eiropas Savienība (ES) trešdien ir iekļāvusi sankciju sarakstā Krievijas dimantu ieguves uzņēmumu "Alrosa" un tā vadītāju Pāvelu Mariničevu. Šīs sankcijas papildina šonedēļ spēkā stājušos aizliegumu Eiropas Savienībā ievest Krievijas dimantus.

Lēmums par uzņēmuma "Alrosa" iekļaušanu tā dēvētajā melnajā sarakstā tiek pamatots ar to, ka tas Krievijā kontrolē 90% no šī ienesīgā tirgus, kas Krievijai dod ievērojamus ienākumus. 

"Alrosa" ir lielākais dimantu ieguves uzņēmums pasaulē. ES norāda, ka 2022. gadā dimantu ieguves bizness Krievijai devis ienākumus ap četru miljardu dolāru vērtībā.

ES lēmums papildina decembrī apstiprināto jau 12. sankciju kārtu pret Krieviju. Sankciju mērķis ir vājināt Krievijas ekonomiku, lai piespiestu Maskavu apturēt agresiju pret Ukrainu.

ASV jau 2022. gadā noteica sankcijas pret "Alrosa". Taču, kā liecina laikraksta "The Kyiv Independent" veiktā izmeklēšana, "Alrosa" turpināja piegādāt dimantus Rietumiem, nereti caur trešo valstu starpniekiem.

2023. gadā uzņēmums pat pamanījies palielināt ienākumus. Neapstrādāti dimanti, kas kādreiz tika sūtīti uz Beļģijas pilsētu Antverpeni, tagad tiek eksportēti caur Dubaiju.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret to ieviesta virkne sankciju. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko ierobežot ar jauniem pasākumiem cer Eiropas Komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti