Dienas ziņas

Valmieras iestādēs pārrunā seksuālās uzmākšanās skandālus

Dienas ziņas

Uzņēmumu reģistram jauna galvenā valsts notāre

Lems par atteikšanos no pensiju ienākuma nodokļa

Lems par atteikšanos no pensiju ienākuma nodokļa

Savākti 10 000 parakstu iniciatīvai, kas paredz atteikties no pensiju aplikšanas ar iedzīvotāju ienākumu nodokli. Saeimas atbildīgajā komisijā skaidroja, ka par šo jautājumu domāts jau sen, bet ietekme uz budžetu bijusi pārāk liela. Šajā reizē, iespējams, būs cits risinājums, lai nodokļu slogu pensionāriem samazinātu.

Šobrīd likums Par iedzīvotāju ienākuma nodokli paredz, ka ar nodokli neapliekamais minimums pensionāriem ir 6000 eiro gadā jeb 500 eiro mēnesī.

Iniciatīvai parakstus vāca Raivo Jutāns. Ikdienā ar pensijām, nodokļiem vai politiku viņš nav saistīts, bet skaidroja, ka no sūri pelnītajām pensijām ieturēt ienākumu nodokli nav pareizi. Viņa iniciatīvai mēneša laikā izdevies savākt nepieciešamos 10 000 parakstu.

"Pēdējā pile bija tas, ka mamma, atnākot no aptiekas, pastāstīja, ka viena pensionāre nevar nopirkt zāles. Vienkārši palūdza aptiekārei – nu tad tikai vienu tāfelīti, meitiņ. Nerunājot par pārtiku, nerunājot, ka ārsta apmeklējums ir no 40 līdz 55 eiro," stāstīja Jutāns.

Tagad iniciatīvu skatīs Saeimā, iespējams, jau nākamajā nedēļā un nodos to izvērtēšanai Sociālo un darba lietu komisijai. Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (Zaļo un Zemnieku savienība) gan uzreiz norādīja, ka šī nebūt nav pirmā reize, kad šī ideja ieceļo Saeimas gaiteņos. Līdz šim vienmēr bijušas bažas par budžeta ienākumu zaudēšanu:

"Ja to realizē, es personīgi esmu konceptuāli par.

Bet tad ir jārunā ar Finanšu ministriju, kāda ir ietekme uz budžetu. Es domāju, ka ietekme uz budžetu būtu diezgan iespaidīga."

Ar šo argumentu iepriekšējās reizēs iniciatīva arī apstājusies. Finanšu ministrijā norādīja – jā, fiskālā ietekme ir. Piemēram, nākamgad ienākuma nodokļa ieņēmumi no pensijām varētu sasniegt teju 140 miljonus eiro. Finanšu ministrijā skaidroja, ka vairākumā Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju ienākumu nodokli ietur no pensijas. Izņēmumu vidū gan ir Lietuva, bet tas nenozīmē, ka nodoklis nav jāmaksā – to var piemērot pirms sociālo iemaksu veikšanas.

Arī pašas iniciatīvas iesniedzējs piekrita, ka, iespējams, atteikšanās no nodokļa pensijās nav tas pats labākais variants, bet tad jābūt diskusijai par citiem variantiem: "Pensijas ir uzkrājumi. Tā ir tā daļa, kuru uzkrājam, un ne katrs arī sasniedz šo pensijas vecumu. Šeit vajadzētu pārskatīt šo pensijas aprēķinu kopumā. Šeit nevar pieiet ar "Excel" tabulas pieredzi. Šeit vajag pazemināt nodokļus, lai tiešām šis apgrozījums ir. Tā nauda beigās tik un tā nonāk valsts kasē."

Saeimas atbildīgajā komisijā pauda, ka pie viena galda sēdinās visus. Gan iesniedzējus, gan pensionāru pārstāvjus, gan finansistus. Deputāta Bērziņa vērtējumā ir alternatīvas: "Drīzāk, es domāju, ka varētu pacelt neapliekamo minimumu, pakāpeniski celt augšā pensijām."

"Manabalss.lv" iniciatīvas pieteicējs pauda, ka tad neapliekamo minimumu pensionāriem būtu jāpaceļ līdz 1000 eiro, lai nodokli nepiemērotu teju visiem pensionāriem.

Tikmēr Pensionāru federācijā iniciatīvu vērtēja kā absolūto maksimumu, kuru realizēt būtu sarežģīti. Pensionāru federācija kā alternatīvu varētu piedāvāt arī pacelt neapliekamo minimumu un pielīdzināt to minimālajai algai.

Pēc izskatīšanas komisijā septembrī jautājums varētu atgriezties balsojumam Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti