Nepērc jaunu, izmanto atkārtoti – Latvijā jauna platforma preču remontam un nomai

Latvijā sadzīves atkritumu apjoms uz vienu iedzīvotāju pieaug straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā. Lai tas tā neturpinātos, vides organizācijas un aktīvisti arvien skaļāk iestājas par otrās dzīves došanu lietām, neļaujot tām nonākt atkritumu plūsmā. Ar šādu mērķi trešdien, 1. novembrī, tiek atklāta digitāla platforma lietovelreiz.lv, kuras mērķis ir mudināt sabiedrību iesaistīties aprites ekonomikā.

Aprites ekonomika
00:00 / 04:12
Lejuplādēt

Platforma lietovelreiz.lv ir vieta, kur varēsi teikt "jāvārdu" atkārtotai izmantošanai – nomāt, atrast labu meistaru remontam, bez maksas vai par simbolisku maksu iegūt lietotas preces. Tā šo interneta vietni piesaka projekta ieviesēji no biedrības "Zero Waste Latvija". Šī digitālā platforma ir daļa no vairāk nekā 15 miljonu eiro vērta projekta, kurā Latvija apņēmusies mazināt atkritumu apjomu.

Būtībā vietne lietovelreiz.lv pielīdzināma sava veida sludinājumu lapai.

"Tā ir platforma, kas izveidota, lai atvieglotu veidu, kā iedzīvotāji visā Latvijā var atrast remonta vai nomas pakalpojumus, arī citus koplietošanas servisus, kas aizstāj jaunu lietu iegādi un varbūt mazina pieprasījumu pēc jaunām lietām. Piemēram, līmeņrādis mājās ir vajadzīgs tikai remonta laikā, bet pēc tam iegādātā lieta stāv mājās līdz nākamajam remontam," stāstīja projekta vadītāja Evija Ozola-Ozoliņa.

Interneta lapā pieejama karte, kurā var atrast savai atrašanās vietai tuvāko pakalpojumu sniedzēju, piemēram, iznomātāju, remonta iespējas  vai lietotas preces.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vairākās aptaujās ir skaidrojusi sabiedrības attieksmi pret lietotu preču atkalizmantošanu.

"Dati parāda, ka, piemēram, vīrieši retāk nekā sievietes iegādājas lietotus sadzīves priekšmetus un būvmateriālus. Sievietes ir tās, kas vairāk nekā vīrieši iegādājas lietotus tekstilizstrādājumus, bet joprojām liela daļa iedzīvotāju neiegādājas lietotas preces gan higiēnas apsvērumu dēļ, gan tādēļ, ka nav šādas vajadzības," pastāstīja ministrijas LIFE projekta ieviešanas nodaļas vadītāja Alise Vecozola.

Biežāk lietotas preces iegādājas jaunieši, bet vecāka gadagājuma cilvēki lietotas preces iegādājas retāk.

Pētījums arī liecina, ka cilvēki ar zemāku izglītību lietotas mantas pērk biežāk nekā vairāk skolotie. Un tas liek jautāt, vai precēm otro mūžu dodam tikai naudas trūkuma dēļ vai tiešām vides saudzēšanas vārdā?

"Domāju, ka līdz šim Latvijā bieži vien tas ir bijis ienākumu līmenis, jo redzam, ka cilvēki, kas biežāk iegādājas lietotus sadzīves priekšmetus, ir ar zemāku izglītību un zemākiem ienākumiem, bet

nākotnē jāstrādā pie mūsu pašu izpratnes, ka lietot priekšmetus atkārtoti nav slikti, – tas neparāda, ka tev ir zemāki ienākumi, bet ka vienkārši rūpējamies, lai resursi paliktu apritē un mazāk apglabātu atkritumus,"

turpināja Vecozola.

Jaunā platforma lietovelreiz.lv jau tagad rāda, ka otrreizējas lietošanas preču apmaiņas punktu izvietojums Latvijā nav vienmērīgs. Pirms mēneša atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "Clean R" Stopiņu novadā atklāja Latvijā pirmo būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punktu.

"Aktivitāte ir ļoti laba, iedzīvotāji ir atsaucīgi – ir 200 dažādi priekšmeti, no kuriem liela daļa ir nonākusi atkārtotai izmantošanai. Biežāk tās ir mazās elektroiekārtas, bet ir arī priekšmeti no būvniecības procesa," par pirmā mēneša rezultātiem pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valerijs Stankevičs.

Atkritumu otrreizējās izmantošanas daudzmiljonu projekts tiks īstenots vēl piecus gadus. Šajā laikā valsts apņēmusies visā Latvijā izveidot tādu sistēmu, kas plašai sabiedrības daļai nodrošinās iespēju izmantot resursus atkārtoti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti