Kultūras rondo

Neatkarības laika teātris: Viestura Kairiša režijas rokraksts

Kultūras rondo

Ingrīda Edīte Saulīte un Haralds Ritenbergs - Mūža balvas dejas mākslā saņēmēji

Valmieras teātris nav pārtraucis darbu ne brīdi. Saruna ar teātra direktori Evitu Sniedzi

Valmieras teātrī radošais process neapsīkst ne mirkli. Stāsta teātra direktore Evita Sniedze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, Valmieras Drāmas teātrī notiek aktīvs jaunrades process. Teātra direktore Evita Sniedze izsaka cerību, ka līdz ar plašāku vakcināciju un rūpīgu ierobežojumu pildīšanu teātri atkal varēs pulcēt skatītājus.

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze atklāj, ka Leldes Stumbres “Nākošpavasar” ir jau trešā izrāde, kas tapusi kopš atkārtota teātru darbības ierobežojuma visā valstī. Režisors Toms Treinis kopā ar aktieriem un pārējo radošo komandu piedzīvojuši testa pirmizrādi – tā teātrī tiek dēvētas pirmizrādes bez skatītājiem. Visiem testa pirmizrādi piedzīvojušajiem darbiem reizi mēnesī ieplānots mēģinājums, lai tie nezaudētu savas kvalitātes līdz brīdim, kad teātris atkal vērs savas durvis skatītājiem.   

Komentējot Valmieras teātra darbības stratēģiju pēdējos mēnešos, Evita Sniedze norāda: “Valmieras teātris nav pārtraucis strādāt ne brīdī. Mēs strādājam, ievērojot drošības nosacījumus un arī taisot testus, lai būtu drošāk. Mēs esam strādājuši visu laiku. Cehos tiek gatavotas dekorācijas. Reizi mēnesī mums ir testa pirmizrādes. [..]

Tas galvenais teātrī, tā sajūta par to, ka process notiek, ka radošā atmosfēra netiek pārtraukta un skatītāji mūs gaida, – tā ir joprojām.

Man liekas, ka tas ir pats svarīgākais.”

Teātra vadītāja aktīvi seko līdzi arī tam, kas notiek kaimiņos – Igaunijā un Lietuvā, kā arī citviet Eiropā: “Piemēram, Igaunijā teātri nav pārtraukuši strādāt ne brīdi, un skatītāji tur, izņemot Tallinas un Narvas apriņķus, ir visu laiku 50% piepildītās zālēs.” Sniedze izsaka cerību, ka līdz ar vakcināciju un atbildīgu noteikto ierobežojumu izpildi beidzot kritīsies inficēto skaits un teātri varēs atsākt darbību.

Šis ir arī Oļģerta Krodera simtais gads. Pagājušajā gadā Krodera deviņdesmit devītajai dzimšanas dienai par godu Valmieras pilsētvidē tika atklāts mākslas objekts “Krodera ābele”. Teātra vadītāja stāsta, ka valmierieši un pilsētas vadība ir ļoti priecīgi par šo jauno mākslas, kultūras punktu Valmierā. Šim gadam ieplānots viens pasākums, kurš taps, pateicoties aktierim Krišjānim Salmiņam. Jau kādu laiku viņš aktīvi strādā pie Krodera bibliotēkas pārskatīšanas un kārtošanas. Darba gaitā atklājies, ka grāmatās ir ļoti daudz veltījumu. Galu galā radās iecere rīkot izstādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kas tiks atklāta tieši Krodera dzimšanas dienā – 9. augustā. Evita Sniedze piebilst, ka vēl esot jānoorganizē viena “Krodera pirmdiena”, bet to tikai tad, kad varēs pulcēt skatītājus. Bez skatītājiem “Krodera pirmdiena” nav iedomājama. “Mēs esam gatavi jebkurā brīdī vērt visu vaļā, gaidīt cilvēkus un apmainīties ar enerģijām,” sacīja Sniedze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti