Šoruden skatītāju plūsma teātros atgriežas; pieprasītākās – muzikālās un izrādes bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lielākajā daļā Latvijas teātru skatītāju skaits šoruden ir mazāks nekā pirms kovida pandēmijas, bet pagaidām par kritisku samazinājumu runāt nevarot. Visvairāk pieprasītas ir izrādes bērniem un muzikālās izrādes. Teātri gan neslēpj bažas par nākotni saistībā ar neskaidrību par izmaksu un vispārējā dzīves dārdzības kāpumu.

Šoruden skatītāju plūsma teātros atgriežas
00:00 / 03:14
Lejuplādēt

Pēc divu gadu pandēmijas pārrāvuma Latvijas Nacionālā opera un balets uz šī gada rudeni raudzījās piesardzīgi un plānoja 70% piepildījumu zālēs, tomēr situācija esot labāka.

“Jau oktobra beigās varam teikt, ka tas faktiskais apmeklējums ir lielāks. Oktobris mums būs 88-89%, ļoti tuvu jau 90%. Kopumā es teiktu, ka skatītāji ir atgriezušies. Un mēs esam pamanījuši pēdējā mēneša laikā – ja iepriekš vēl bija manāma zināma piesardzība un cilvēki pirka biļetes pēdējā brīdī, tad šobrīd tā tendence stipri ir samazinājusies un ļoti daudz tiek pirkts arī uz priekšu,” pastāstīja Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis Sandis Voldiņš.

Vispieprasītākās ir baleta “Riekstkodis” izrādes, biļetes uz tām decembrī pilnībā izpirktas. Gandrīz izpirktas biļetes arī uz visiem gadu mijas koncertiem operā.

Biļešu cenas opera nav paaugstinājusi, no 1.novembra tā vēl paplašinās atlaižu politiku. Bet, ja cenas tomēr nāktos celt, tad vispirms tieši dārgākajām biļetēm, ko parasti izpērk pirmās.

Biļešu cenas nav paaugstinājis arī Nacionālais teātris. Līdz ar pandēmiju daļa skatītāju ir zaudēta, tāpēc teātris spēlē mazāk izrāžu, zāļu piepildījums šobrīd ir 80%. “Šobrīd jūtam, ka mēs sākam skatītāju atgūt.

Redzam, ka biļetes pērk arī uz ziemas mēnešiem, bet, protams, tas process notiek lēnāk.

Pozitīvi ir tas, ka mēs redzam – daudz brauc no skolām, vecāki ir gatavi maksāt par to, lai bērni redzētu mākslu klātienē,” pastāstīja Nacionālā teātra mārketinga un pārdošanas direktore Lolita Grāvīte.

Nacionālajā teātrī pieprasītākās izrādes šobrīd ir “Aizliegtais pianīns” un “Pinokio piedzīvojumi”.

Arī Liepājas teātrī tieši izrādes bērniem un muzikālās izrādes “Teātris” un „Purva bridējs” piesaista vislielāko skatītāju interesi, tāpat arī gadumijas uzvedumi. Kopumā skatītāju ir mazāk, bet ar tendenci pieaugt.

Tomēr Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins atzina, ka uz nākotnē ir grūti raudzīties bez bažām: “Pagaidām es nevaru teikt, ka mēs esam septembrī un oktobrī kaut ko dikti zaudējuši, salīdzinot ar pirmspandēmijas laiku. Bet ir jau tas, ka cilvēki sāk saņemt rēķinus… Kas būs tālāk? Mēs ar aizturētu elpu, tā teikt, dzīvojam.”

Savukārt Dailes teātrim šobrīd klājas pat labāk nekā pirms pandēmijas.

Tikko piedzīvots pat biļešu pārdošanas rekords. “Pagājušā nedēļa bija pilnīgs rekords. Mēs nedēļā ietirgojām ļoti būtiskas summas, tādas, kādas nekad nav bijušas. Mums iet labāk nekā pirms kovida un iepriekš. Patiešām es nezinu, kāpēc. Varbūt mēs esam modē, mēs esam trendīgi, tā teikt, un visi grib redzēt, kas tad te notiek. Bet ir tā, ka mums Lielā zāle praktiski ir izpārdota,” atklāja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Dailes teātrī viena no pieprasītākajām izrādēm ir “Rotko”, kas izvirzīta balvām septiņās Spēlmaņu nakts kategorijās, kā arī “Smiļģis”, kas pērn saņēma Spēlmaņu nakts galveno balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti