Skaties teātri mājās. «Bernardas Albas māja» – likteņcelle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atkāpjoties laikā līdz 1977. gadam, Liepājas teātrī toreiz tapa Federiko Garsijas Lorkas tā dēvētās lauku trioloģijas lugas “Bernardas Albas māja” (1936) iestudējums Oļgerta Krodera režijā. Viena istaba, kuru pamest ir aizliegts. Un kur klātesošajiem jāsēro, un kur alkām pēc dzīvesprieka nav vietas. Sadursme vienas ģimenes savstarpējās attiecībās, atklājot dažādu sieviešu likteņus zem vienas mājas jumta, liekot skatītājam pārvērtēt savas “asinis” un to izcelsmi.

Teātris.zip izlase #paliecmājās

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā sabiedrisko mediju portāls LSM.lv piedāvā ieskatīties "Teātris.zip" arhīvos un atklāt šodienai interesantus un aktuālus iestudējumus

Drāma par (Spānijas lauku) sieviešu dzīvi bija tā laika jauno Liepājas aktieru (tostarp, Indras Briķes, Anitas Kvālas) kursa diplomdarbs.

Tolaik režisors izvēlējies askētiskā, kailā telpā, kur sadzīvei pāri stāv raksturi un to savstarpējās attiecības, meklēt asākās aktierspēles šķautnes.

Izrāde pārtapusi par psiholoģisku cilvēka (sievietes) dabas un vietas izpēti, atainojot saimnieces Bernardas despotisko raksturu, kas atbalsojas viņas meitu dzīvēs, liekot “sažūt viņu sirdīm” no paaudzes paaudzē.

Pirms vai pēc izrādes skatīšanās vērtīgs ir arī pašas lugas lasījums pērnā gada elegantajā izdevumā “Lugas”, ko no spāņu valodas tulkojis Edvīns Raups, saglabājot Lorkas poētiski traģiskās valodas jaudu. Turklāt grāmatā lasāmas visas trīs tā saucamās lauku triloģijas lugas – “Asins kāzas”, “Jerma” un “Bernardas Albas māja”.

Par izrādi

Lorkas «Bernardas Albas māja» Oļģerta Krodera režijā Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvoja 1978. gada 19. februārī, taču iestudējums tapa kā jauno Liepājas aktieru kursa diplomdarbs jau 1977. gadā. Teātra repertuāram gatavotajā izrādē tika piesaistītas arī pieredzējušākas lomu atveidotājas.

Režisors – Oļģerts Kroders, scenogrāfs – A. Kļaviņš

Lomās: Indra Briķe, Dace Makovska, Marita Lūriņa, Ingrīda Pļaviņa, Anita Kvāla, Zigrīda Rūtiņa, Iza Bīne, Aina Karele, Mirdza Mālkalne, Vija Āboliņa.

Indra Briķe par Adeles lomu «Bernardas Albas mājā» un Spīdolas lomu «Ugunī un naktī» 1977./1978. gada sezonā saņēma Latvijas PSR Kultūras ministrijas balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti