Kultūra

Mākslas galerijā RIXC atklās Rohīra Ārenta izstādi "Sirds ziedi"

Kultūra

Rīgas Pasaules filmu festivālā izrādīs komēdijas žanra dokumentālās filmas

Simtgades sabiedrības spoguļattēls Daugavpils teātrī

Simtgades sabiedrības spoguļattēls Daugavpils teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Daugavpils teātrī šīs nedēļas nogalē pirmizrādi piedzīvos jauns iestudējums - „Lutišķi. Simtgade”. Tā būs patiesa, godīga saruna ar skatītāju par to, kas reāli notiek valstī un tās pierobežā, saka izrādes veidotāji, uzdodot jautājumu - kas ir tā ideālā Latvija un tās sabiedrība.

Latvijai šogad aprit simt gadi, tāpēc jautājumi, kas ir tā ideālā Latvija un tās sabiedrība, nav nejauši, veidojot jauno iestudējumu uz Daugavpils teātra skatuves, saka režisore Paula Pļavniece, uzsverot, tas gluži nebūs veltījums valsts simtgadei, bet tikai mēģinājums atklāt spoguļattēlā, kas mēs patiesībā esam.

Režisore atklāj, ka izrādes varoņi ir kāda iedomāta Latvijas austrumu pierobežas ciema iedzīvotāji un jauna rīdziniece, kura ar vietējā amatierteātra palīdzību cer Latvijas simtgadei par godu iestudēt Raiņa lugu „Spēlēju, dancoju”. Jaunietes lolotās ilūzijas pamazām brūk realitātes priekšā: lugas iestudēšanu apdraud ne vien radošās komandas valodu barjera, bet arī atbilstoša finansējuma un telpu trūkums.

„Lutišķi. Simtgade” ir topošās izrādes nosaukums. Izrādē skan trīs, precīzāk, divarpus valodas, aktieriem tas netraucē, drīzāk palīdz izprast vairāk vienam otru, atzīst Inese Ivulāne-Mežale un Miroslavs Blakunovs.

Caur viena maza Latgales pierobežas ciema stāstu „Lutišķi. Simtgade” ļaus skatītājiem palūkoties uz aizdomāties par mūsu patieso Latviju, ciems Lutišķi ir tikai mazs piemērs,

saka dramaturģe Justīne Kļava:

''Pirmkārt, mēs atspēramies no brīnišķīgās pieredzes, ko piedāvā Daugavpils teātris kā vienīgais, kur kopā vienā ansamblī varam strādāt gan ar latviski runājošiem aktieriem, gan ar krieviski runājošiem. Tad domājām par to, kas ir tās autentiskās vietas Latvijā,  kur šāds etniskais sadalījums arī eksistē. Man šķiet, ka Latgale kā reģions, un sevišķi Krievijas un Baltkrievijas pierobeža ir tās vietas, kur varam atrast interesantākos etnisko un reliģisko kopienu sajaukumus.''

Izrāde „Lutišķi. Simtgade” nav ambiciozs, bet drosmīgs, atklāts vēstījums par mums, un skatītājs to izpratīs, uz to cer režisore Paula Pļavniece, sakot, ka mērķis ir ''maksimāli godīgs dialogs''.

Radošā komanda atzīmē, ka, kaut arī izrādi veidot mudināja dažas personīgas pieredzes, visi tēli šajā stāstā būs izdomāti, hiperbolizēti un jebkāda saistība un sakrītība ar reālo dzīvi un tās tēliem būs skatītāja paša pieņēmums. Lugas autore Justīne Kļava piebilst: „Ciemats Lutišķi ir mūsu izdomas auglis, alūzija, kurā uzkonstruēts sabiedrības kopējais kodols, minimizēts sabiedrības modelis.”

Lomās: Zanda Mankopa, Miroslavs Blakunovs, Inese Ivulāne-Mežale, Kristīne Veinšteina, Mihails Abramovs, Jurijs Losevs, Žanna Lubgāne, Irina Kešiševa, Karīna Sidina. Iestudējumā skanēs gan latviešu, gan krievu valoda. Iestudējums top ar Valsts kultūrkapitāla atbalstu.

Mūsu sabiedrības spoguļattēls uz simtgades sliekšņa iestudējumā „Lutišķi. Simtgade” uz Daugavpils teātra skatuves savu pirmizrādi piedzīvos šīs nedēļas nogalē - 27. un 28. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti