Kultūras ziņas

Uz vienas filmas budžetu pretendē 35 projekti

Kultūras ziņas

Viduslaiku leģenda baletā "Raimonda"

27. marts - Starptautiskā teātra diena

Pasniegtas Teātra balvas par izcilu darbu aizvadītajā sezonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

27.martā tiek atzīmēta Starptautiskā teātra diena, ko pirms teju pusgadsimta izveidoja Starptautiskais Teātra institūts. Kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem Latvijā tradicionāli šajā dienā pasniedz pašmāju teātra leģendu vārdos nosauktas balvas par izcilu darbu skatuves mākslā aizvadītajā sezonā.

Lai arī starptautiskā teātra diena uzskatīta par svētkiem visiem teātrī strādājošajiem, tomēr lielākajā daļā Rīgas teātru darbs norit pilnā sparā un filmēties neviens nav ar mieru.

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) šobrīd notiek viens no pirmajiem mēģinājumi iestudējumam "Cerības ezers", kas pirmizrādi piedzīvos 5.jūnijā. Savukārt Latvijas Nacionālajā teātrī Teātra dienas vakarā aktieri spraigi gatavojas "Ž-ž-Žurka klāt!" pirmizrādei.

Tomēr uz Teātra dienas balvas saņemšanu Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 27.martā sapulcējās krietns ļaužu pulks. Kā jau iepriekš esam vēstījuši, šogad Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS), apkopojot teātru un LTDS valdes locekļu ieteiktos kandidātus, balvas Teātra māksliniekiem par izciliem sasniegumiem pēdējo sezonu laikā nolēma pasniegt Sandrai Kļaviņai, Egonam Dombrovskim, Guntai Bāliņai un Indrai Rogai.

Lilitas Bērziņas balvu saņēma JRT aktrise Sandra Kļaviņa. Māra Šustiņa veidoto goda ordeni viņa saņēma par spilgti nospēlētu Ļoļečkas Carevskas lomu izrādē "Peldošie - ceļojošie" un Stellas lomu uzvedumā "Ilgu tramvajs".

"Tas bija veids, kā es atradu iespēju komunicēt ar citiem cilvēkiem. Ko es pa īstam gribētu, bet tas man noteikti neizdosies, es gribētu būt veterinārārste," teica Sandra Kļaviņa.

Visnesenāko, 2005.gadā iedibināto Harija Liepiņa balvu šogad saņēma Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis. Aizvadītajā sezonā viņš sevi, vērtētājuprāt, lieliski apliecinājis Vinstona Smita lomā izrādē "1984".

"Strādājot teātrī, es neesmu materiāli bagāts, bet, strādādams teātrī, es esmu ļoti emocionāli bagāts cilvēks. Visiem teātra mīļiem, kolēģiem un skatītājiem - daudz laimes Starptautiskajā teātra dienā!" teica Egons Dombrovskis.

Bet Eduarda Smiļģa balvu par spilgtu darbu režijā saņēma režisore Indra Roga. Kā nozīmīgākie Indras Rogas iestudējumi izceltas desmit izrādes, to vidū arī Migela de Unamuno "Migla" Latvijas Nacionālajā teātrī, Mihaila Bulgakova "Zoikina kvartira" un Borisa Pasternaka "Doktors Živago" Valmieras drāmas teātrī.

Savukārt īpašo Helēnas Tangijevas Birznieces balvu saņēma baleta dejas pedagoģe un vēsturniece Gunta Bāliņa.

Balvu laureātus aizklātā balsojumā nosaka LTDS.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti