LNB vēl divus vakarus izrāde «Klusais sējums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 9 mēnešiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) aizsākusies neparastu izrāžu sērija. Izrādē „Klusais sējums” aktieru nav. Izrādi rada un vēro paši skatītāji. Sekojot audio austiņās dotiem norādījumiem un skaņām, skatītājs izdzīvo savu lasīšanas pieredzi un bibliotēkas noskaņu.

„Pirmais, ko tu ievēro, - ka vieta, kas paredzēta klusumam, nemaz nav tik klusa.” Ar šādiem čukstiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītavā - vietā, kas paredzēta klusumam - aizsākas izrāde „Klusuma sējums” jeb „The Quiet Volume”. „Klusais sējums” ir izrāde jeb drīzāk - teātra pieredze - par lasīšanu, bibliotēku, iegrimšanu tekstā un grāmatā. Precīzi uzbūvētais audioieraksts tiek atskaņots austiņās un vada skatītāju, kas reizē pats ir arī aktieris. Aktiera uzdevums ir uzmanīgi klausīties, lasīt un vērot apkārtni, bet pats galvenais - sevi pašu. Lai gan stundas garumā aktieris atrodas pie galda ar dažām grāmatām, šī ir maģiska izrāde. Tā saka izrādes rīkotāji, un varbūt viņiem taisnība. Šī teātra piedzīvojuma laikā pašai liekas, ka varu lasīt no baltas lapas, bet citu brīdi sajūtos kā bērns, kas nepazīst burtus.

Lasītavas ierastā ikdiena netiek traucēta. Ik pēc 15 minūtēm lasītavā, sākoties izrādei, ienāk divi skatītāji. Tikmēr bibliotēkas apmeklētāji varbūt nemaz nenojauš, ka te noris izrāde un arī viņi ir tās dalībnieki. Kopā ar Latvijas Radio izrādē bija Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāve Signe Valtiņa. „Šī izrāde tiešām ir jāpiedzīvo. Nevar teikt, ka tu to skaties vai klausies. Tu to jūti fiziski ar rokām, ar visām maņām,” saka Valtiņa.

Izrādes autori ir divi laikmetīgā teātra režisori: briti Ants Hemptons un Tims Etčels. „Klusais sējums” pabijis un turpinās ceļot uz vairākiem pasaules teātru festivāliem. Latvijā tas nonācis festivāla „NoMadI” ietvaros, kas iepriekš notika Valmierā. „Šo vienu izrādi mēs nolēmām vest arī uz Rīgu, jo tas patiešām ir īpašs mākslas piedzīvojums. Likās, ka ir svarīgi parādīt to pēc iespējas vairāk cilvēkiem, lai gan kopumā izrādi var redzēt ļoti maz cilvēku,” atklāj festivāla mākslinieciskā direktore Krista Burāne.

Viņa stāsta, ka režisors Ants Hemptons līdzīgas izrādes veido jau aptuveni desmit gadus. Tās sauc par autoteātri, latviskojot - pašradošais teātris. Pats Hemptons izteicies, ka viņam nepatīk, ja viņa darbus apraksta kā izrādes, kurās „spēlē paši skatītāji”. Tas cilvēkus nobiedējot. Tomēr „Klusajā sējumā” no uzstāšanās nav jābaidās. Ja nebiedē arī izrādes norise angļu valodā, tajā var piedalīties vēl trešdien un ceturtdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti