Labrīt

Pavļuts šonedēļ cer atgriezties pie 2,5 – 3 tūkstošiem vakcinēto dienā

Labrīt

Gads pēc "Karantīnas dienasgrāmatām": neziņa, dīkstāve un cerības uz pavasari

Pasaules Latviešu amatieru teātru savienībā apvienojušies diasporas teātri

Latvijas diasporas teātri vienojas par kopīgiem nākotnes plāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvieši patiešām izceļas ar lielu teātra mīlestību – ar skatu no ārzemēm šo bieži daudzināto frāzi apliecina Ingmārs Čaklais. Viņš ir Birmingemas Mazā teātra mākslinieciskais vadītājs, kā arī viens no nesen izveidotās Pasaules Latviešu amatieru teātru savienības līderiem.

Savienību izveidoja 2021.gada sākumā, un tajā apvienojušies teju visi Latvijas diasporas teātri: 22 teātra kopas no 12 valstīm trijos kontinentos. To var uzskatīt par unikālu notikumu, jo līdz šim diasporas teātri darbojās visai savrupi. Vienīgais lielais sadarbības projekts bija festivāls ''Laipa''.

Tieši pandēmijas laiks, jaunās tehniskās iespējas, kā arī vēlme īstenot kopīgus mērķus ir teātrus satuvinājusi, un savus nākotnes plānus tie apspriedīs lielajā kopsapulcē, kas notiks tiešsaistē Teātra dienā, sestdien, 27. martā.

Par pirmo nozīmīgo soli Latvijas diasporas teātru sadarbībā var uzskatīt festivālu ''Laipa''. Pirmo reizi tas notika pirms astoņiem gadiem Bredfordā, Lielbritānijā, un tajā piedalījās četri amatierteātri. Ar katru gadu dalībnieku skaits auga, un uz festivālu 2019. gadā, kas notika Reikjavīkā, Islandē, sabrauca jau 11 teātri.

Pandēmija klātienes pasākumus apturēja, bet teātru vēlmi sadarboties tikai stiprināja, par ko liecina 2021. gada sākumā nodibinātā Pasaules Latviešu amatieru teātru savienība.

To izveidoja janvārī, kad tiešsaistē notika mūsu teātra vēsturē pirmais Latvijas diasporas amatieru teātru forums. To rīkoja Latviešu Kultūras centrs Birmingemā, foruma mērķis – apzināt latviešu teātrus visā pasaulē un pārrunāt aktualitātes.

Viens no jaundibinātās organizācijas līderiem Ingmārs Čaklais pastāstīja, ka teātrus apvienoja kopīgas darbošanās vēlme. 

"16. janvārī sanācām kopā visi tie teātri, kurus Birmingemas kultūras centrs bija atradis visā pasaulē," pastāstīja Ingmārs Čaklais. "Mēs zinājām, ka ir 22 teātri tajā brīdī, un bijām pārliecināti, ka vismaz septiņi no viņiem izdomās izveidot kopēju organizāciju. Un tad, kad sākām runāt par savām problēmām, savām interesēm, tad sapratām, ka šī iespēja darīt kaut ko kopā ir tik vērtīga, ka tad, kad uzdeva jautājumu, kurš stājas, izrādījās, ka 21 no 22 iestājās šajā organizācijā. Kopš tā laika ir izveidojies vēl viens jauns teātris un arī tas ir uzreiz pievienojies klāt."

Teātri pārstāv 12 valstis trijos kontinentos – 18 teātri ir no Eiropas.

Divi teātri ir no Austrālijas – Austrālijas Latviešu teātris un Sidnejas Latviešu teātris, divi no Amerikas – Sanfrancisko Jaunais teātris un teātris "Holivudas koferis".

Jaunās organizācijas mērķis ir teātru ciešāka sadarbība, mākslinieciskās latiņas celšana, saites ar Latviju uzturēšana, latviešu jauniešu piesaiste diasporas teātriem.

''Ja viss labi strādā, tad tomēr, ja nav jauniešu, tas vienā brīdī beigsies," uzsvēra Ingmārs Čaklais. "Kad sākām meklēt tos teātrus, tad secinājām, ka Amerikā, piemēram, ap 80. gadiem vienā brīdī ir bijuši vairāk nekā 40 teātru, kas spēlē latviešu valodā, bet tagad ir divi. Iespējams, ka tas ir tieši saistīts ar to, ka kādā brīdī nebija jauniešu iesaistes. Tagad mēs vēlamies likt lielu akcentu uz jauniešiem. Gan kā skatītājiem, gan dalībniekiem. Jo viņi būs tie, kas turpinās."

Par ļoti svarīgu mērķi izvirzīta izglītošanās teātra jomā.

Jau tagad reizi mēnesī savienības biedriem notiek tiešsaistes apmācības dažādās ar teātri saistītās sfērās. Arī pirmdien, piemēram, notiks meistarklase par "Zoom" pielietojumu teātra projektos.

Savukārt 23. martā ceļu pie skatītājiem sociālajā medijā ''Laiva'' sāks jauns raidījums ''Uz skatuves'', kas veltīts diasporas teātru tuvākai iepazīšanai. Viens no lielākajiem pasākumiem gaidāms vasaras otrajā pusē, un tas būs pirmais Pasaules diasporas teātru salidojums "Zoom" tiešsaistē.

Taču pandēmijas laiks vēl pirms savienības dibināšanas deva ierosmi kādam diasporas teātru ļoti interesantam sadarbības projektam, un tie ir ''Latviešu lugu lasījumi 2020 plus''.

Gada laikā notikuši deviņu lugu lasījumi, visus raksturo bagātīga dažādu diasporas un arī Latvijas teātru sadarbība.

Cikla idejas autori ir Dziesma Teteris no Losandželosas un Ingmārs Čaklais, kurš ir arī vairāku lasījumu režisors un lasījumos piedalās arī aktieri no viņa vadītā Birmingemas Mazā teātra. Čaklais gan šos lasījumus vairāk dēvē par treniņiem līdz brīdim, kad aktieri un skatītāji atkal varēs tikties reālajā dzīvē.

Tagad jau ar skatu no ārzemēm Čaklais var apstiprināt, ka apgalvojums, ka latvieši ir lieli teātra mīļotāji, ir patiešām patiess. 

''Latvieši ir īpašāki šajā ziņā," atzina Čaklais. "Bet atkal jautājums – vai skatītāju skaits arī pašā Latvijā nekrītas, vai mēs paši audzinām savējos teātra skatītājus un cik daudz, nonākot citās vidēs, viņi saglabā teātra mīlestību? Bet kopumā 2021. gadā es varu apliecināt, ka latvieši ir patiešām lieli teātra mīļotāji; kā būs pēc gada, pēc desmit gadiem, es nezinu."

Teātra dienā, sestdien, 27. martā, notiks Pasaules Latviešu amatieru teātru savienības otrā kopsapulce, kurā apstiprinās Kārtības rulli un statūtus, kā arī lems par organizācijas nākotnes plāniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti