Kultūras ziņas

Iznācis Noras Ikstenas romāns

Kultūras ziņas

Emocijas un kaisle baleta vakarā

Latvieša piezīmes no Sibīrijas krieviski

Latvieša piezīmes no izsūtījuma izrādē «Vjatlags»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra zālē Āgenskalnā, Talsu ielā 1, divus vakarus, 20. un 21.oktobrī, skatāms savdabīgs uzvedums, kura pamatā ir līdz mūsdienām saglabājušās unikālas liecības par Sibīrijas lēģeri. Izrāde “Vjatlags” ir stāsts par latviešu zemnieka Artūra Stradiņa piedzīvoto labošanas darbu nometnē, ko uz Rīgu atveduši Krievijas teātra ļaudis – Kirovas Dramatiskā laboratorija un dokumentālā teātra apvienība “Teatr.doc”.

Artūru Stradiņu padomju vara izsūtīja kā kontrrevolucionāru. Vjatkas labošanas darba nometnē, kas bija viena no lielākajām Gulaga soda nometnēm Kirovas apgabalā, katru lēģerī pavadīto dienu Stradiņš fiksējis īsās piezīmēs uz papirosu papīriņiem, jo nesmēķēja, bet tabaku iemainīja pret maizi. Pie režisora Borisa Pavloviča latvieša piezīmes, kas apkopotas un izdotas pirms 10 gadiem Kirovā tikai 150 eksemplāros, nonāca, pateicoties kādam Kirovas universitātes profesoram.

“Tas bija tik spēcīgs cilvēcisks pārdzīvojums, ka mēs izvēlējāmies to nolasīt pēc iespējas vairāk cilvēkiem. Esam ar izrādi apbraukājuši lielu daļu Krievijas, pabijuši ārzemēs, tagad beidzot pie jums,” stāsta režisors Boriss Pavlovičs. “Tas ir tāds stāsts – pārsteidzoša cilvēka unikāla dienasgrāmata, kurš tiešām uzvarēja sistēmu, jo izdzīvoja un atstāja liecības, ka var izdzīvot necilvēcīgos apstākļos.”

Izrādē paralēli dienasgrāmatas lasījumam aktrise Jevgēnija Tarasova dzied latviešu un krievu tautas dziesmas.

“Zinot dziesmu tulkojumu, protams, man ir vietām problēmas ar izrunu, jo valoda ir sarežģīta, bet tautasdziesmām, man liekas, svarīga kopība, kas ir līdzīga šādām dziesmām visām tautām,” uzskata aktrise Jevgēņija Tarasova.

Izrādes askētisms ir principiāla pozīcija, jo īsās piezīmes par nometnes dzīvi nepieļauj māksliniecisku interpretāciju. Izrādes vērtība ir apstāklī, ka nekurienei adresēts vēstījums, pateicoties brīnumam, izkļuvis ārpus ieslodzījuma un sastopas ar klausītāju.

Ingvildas Strautmanes iespaidus par izrādi lasiet šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti