Igauņu māksliniece Barbara Lehtna Ģertrūdes ielas teātrī prezentēs darbu «So Who Will Remember Me In The End?»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Igauņu māksliniece Barbara Lehtna piektdien, 14. augustā, pulksten 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī aicina uz savas rezidences prezentāciju “So Who Will Remember Me In The End?”.

Pasākums ir bez maksas, bet ierobežotā skatītāju skaita dēļ iepriekš jāpiesakās, rakstot e-pastu uz [email protected], informēja teātra pārstāvji.

Šosezon Ģertrūdes ielas teātrī tika atklāta mākslinieku rezidence, kas paredzēta jauno laikmetīgā teātra un dejas mākslinieku atbalstam – iespēja pievērsties mērķtiecīgiem eksperimentiem, koncentrējoties uz meklējumiem un izpētes procesu. Barbara Lehtna rezidences laikā strādā pie izrādes “So Who Will Remember Me In The End?”, kuras pamatā ir tādas tēmas kā atmiņu kultūra, identitātes veidošana un varas sadalījums.

“Ja es novilktu drēbes un dziedātu Carmina Burana, vai tu mani atcerētos ilgāk? Ja nu mēs atklājam ko tādu, kas mūs abus padara laimīgus vienā un tajā pašā brīdī? Ja nu mēs atklājam ko tādu, kas mūs abus sāpina vienā un tajā pašā brīdī? Ja nu mums ir stundu ilga tikšanās un tu man pasaki, kas man jādara, lai tu mani atcerētos? Vai tas izdotos?”

Barbara Lehtna rezidences laikā tikās ar vairākiem latviešiem, tikšanās ilga tieši vienu stundu.

Viņi Lehtnai teica, kas viņai būtu jādara, lai viņi viņu atcerētos līdz mūža galam. Lehtna darīja to, ko viņi lūdza.

Izrādes “work in progress” (tapšanas stadijā) prezentācija veidota, pārvēršot šīs tikšanās skatuves valodā, lai izaicinātu un apšaubītu priekšstatus par tādiem jautājumiem kā neatkarība, atbildība un atmiņu kultūra.

Izrādes autore: Barbara Lehtna

Dramaturģija: Katrīna Dūka

Paldies Konstantinai Georgelu.

Par mākslinieci

Barbara Lehtna (Igaunija) skatuves mākslā darbojas vairāk nekā sešus gadus. 2019. gadā uzsākusi maģistra studijas ArtEZ Mākslas augstskolā Nīderlandē (Theatre Practices at ArtEZ University of Arts). Mākslinieci interesē tādas tēmas kā ētika, personīgās atmiņas un pieredzes stāsti, viņas radoša prakse balstīta stāstu stāstīšanas (storytelling) tehnikā, izmantojot dažādus skatuves mākslas veidus, tostarp deju un fizisko teātri. Lehtna ir strādājusi kopā ar tādiem māksliniekiem kā Dorisa Ūliha (Doris Uhlich), Julians Hetzels (Julian Hetzel), Ants Hemptons (Ant Hampton), Kris Koneks un Kristiāne Kūla (Chrs Kondek & Christiane Kühl), atklājot un nostiprinot savas teātra intereses un stilu. Pēdējos trīs gadus Barbara Lehtna strādā pie darbiem, kuru pamatā ir ikdienas dzīves, kultūras atmiņas, identitātes veidošanās pētījumi. Māksliniece interesējas par ļoti dažādiem jautājumiem, piemēram, industrijas 4.0 ietekmi uz cilvēka ikdienu, izaicinājumiem un sociālajām normām mūsdienu pēc-padomju sabiedrībā, labprāt izmanto personīgo pieredzi attiecību veidošanā kā mikromodeli plašākiem sabiedrības pētījumiem. Lehtna tic, ka mākslai vienmēr vajadzētu būt politiskai, tajā pašā laikā – satiekot arī to auditoriju, kas vēlas palikt ārpus politikas.

ĢIT rezidences tiek īstenotas ar Norden Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas “Kultūra” finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti