FOTO ieskats: Tabakas fabrika gatava Jaunā Rīgas teātra uzņemšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Bijusī Tabakas fabrikas ēka, Rīgā, Miera ielā 58A, ir pārbūvēta par piecu stāvu funkcionālu būvi, kuras lietotājs turpmākos dažus gadus būs Jaunais Rīgas teātris (JRT). Īpaša uzmanība esot pievērsta vides pieejamībai, ugunsdrošību prasībām, ilgtspējai un ēkas funkciju maiņai no ražošanas ēkas uz sabiedriski nozīmīgu ēku, informēja valsts AS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ).

Teātra vajadzībām ēkas cokolstāvā un 1.stāvā ir izvietotas saimniecības telpas, bet 2.stāvā ir aktieru ģērbtuves, mēģinājumu zāles, kā arī darba kabineti. Sākot ar ēkas 3.stāvu ir izveidota publiskā zona, kur iekārtota kamerzāle, teātra kafejnīca, vestibils un ģērbtuves.

Lai izveidotu teātra prasībām atbilstošas skatītāju zāles 4.stāvā izbūvēts 5.stāvs, no kura tiek organizēta skatītāju nokļūšana zāles tribīnēs. Tāpat no jauna izveidotajā 5.stāvā atrodas vestibili, kas ir savstarpēji atdalīti, tādējādi nodrošinot iespēju vienlaicīgi spēlēt izrādes abās skatītāju zālēs.

Īpaša uzmanība, veidojot izrāžu zāles, esot pievērsta akustiskajiem risinājumiem.

Lielā un mazā skatītāju zāles spēj nodrošināt sēdvietas vairāk nekā 550 skatītājiem, un līdztekus šīm zālēm izbūvēta arī kamerzāle.

Kā norāda VNĪ, ēkas iekštelpu apdarē dominē askētisms, lai telpu lietotājs varētu iedzīvināt savu redzējumu ar interjera priekšmetu un aksesuāru palīdzību. Tāpat tas ļaušot telpas viegli piemērot nākotnes lietotājam.

Zem piekārtajiem lineārveida griestiem, starp kuriem iespējams redzēt vecās fabrikas griestus, paslēptās komunikācijas un tie krāsoti tumšā krāsā. Noliktavās, gaiteņos un vestibilos, kas ir lielākais apjoms no visiem grīdas segumiem, ieklāta izlīdzinošā betona masa ar epoksīda pārklājumu.

Ēkā izbūvētas plašas publiskās zonas, pasažieru lifts, pacēlājs, kas padara to draudzīgu apmeklētājiem ar invaliditāti.

Lai nodrošinātu dekorāciju pārvietošanu JRT vajadzībām, tikai izbūvēti divi kravas pacēlāji, pa vienam katrā ēkas pusē pie izrāžu noliktavām. Tāpat ēkā izveidotas telpas kostīmu un dekorāciju uzglabāšanai. Kopā ēkā izveidotas astoņas ģērbtuves, kas paredzētas pastāvīgajiem režisoriem un aktieriem, kā arī trīs ģērbtuves, kas paredzētas viesmāksliniekiem, kā arī teātra frizētava.

Līdztekus galvenās ēkas pārbūvei tika labiekārtota arī ēkā, kas turpmāk kalpos JRT administrācijas vajadzībām. Divstāvu ēkā veikts kosmētiskais remonts, atjaunota ēkas vēsturiskā fasāde un jumta segums. Ēkā izbūvēta jauna elektroinstalācija, atjaunota centralizēta siltumapgādes sistēma un ūdensvads.

Izbūvēta biļešu tirdzniecības vieta un apsardzes telpa, no kuras tiek organizēta visa objekta pārvaldība.

Labiekārtotajā teritorijā starp apstādījumiem, soliņiem un laternām, izveidotas  autostāvvietas, tostarp  cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī velosipēdu novietnes pie administrācijas ēkas un galvenās ēkas iekšpagalmā.

Jau ziņots, ka Jaunā Rīgas teātra (JRT) pārcelšanās uz Tabakas fabrikas telpām nepieciešam, lai varētu rekonstruēt vēsturisko, vairāk nekā gadsimtu seno Lāčplēša ielas ēku. Tabakas fabrikas pielāgošanā teātra vajadzībām gan bija virkne sarežģījumu. JRT plānoja pārcelties uz jaunajām telpām jau pagājušā gada augustā, taču vēlāk VNĪ lauza līgumu ar būvnieku un pārcelšanos nācās atlikt.

Turklāt pirms simt gadiem celtās Tabakas fabrikas pārbūves izmaksas iepriekš lēsa 3,8 miljonu eiro apmērā, bet vēlāk rēķins pieaudzis līdz 4,9 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti