Evita Sniedze: Tik daudzu jaunu cilvēku skatījums uz Blaumani sen nav bijis vienkopus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze norāda, ka Blaumaņa teātra festivālā šogad vienkopus savākts tik daudzu jaunu cilvēku skatījums uz Blaumani, kāds sen nav bijis vienkopus festivālā.

Tāpat Sniedze atzīst, ka būtu ideāli, ja Blaumaņa teātra festivāls notiktu ik pa diviem gadiem. Šoreiz pauze bijusi garāka dažādu apstākļu, arī krīzes dēļ.

„Pamatnosacījums vienmēr ir tas, cik daudz Blaumaņu teātros iestudēts. Pirms diviem gadiem mums bija lielas bažas, jo Blaumanis bija mums pašiem, Dailē, bija Liepājā „Ugunī”, bet nebija īpaši ko izvēlēties, sevišķi, lai izveidotu programmu,” stāsta Evita Sniedze. „Pirms diviem gadiem vēl bija krīze. Mēs sapratām, ka īsti nevaram atļauties. Un tā laimīgi sagadījās, ka varējām visu salikt kopā tieši ar Blaumaņa 150. gadu jubileju. Sakrita arī tas, ka jaunie režisori izrādīja tik ļoti lielu interesi par Blaumani, ka nu mums ir ļoti skaista, pilna programma. Pie tam arī ļoti jauneklīga. Es domāju, ka tik jaunu cilvēku skatījums uz Blaumani sen nav bijis savākts vienkopus.”

Festivāla rīkotāja norāda, ka piecu gadu pārtraukums liedzis festivālā izrādīt šajā laika posmā iestudētos Blaumaņa darbus, piemēram, Liepājas teātrī iestudēto „Ugunī”. To Evita Sniedze sauc par „vienīgo lielo zaudējumu” tam, ka festivāla starplaiks bijis tik garš.

„Un otra izrāde, par kuru man ir žēl, ka nevaram to izrādīt šeit, ir Indras Rogas iestudētās „Skroderdienas Silmačos”,” stāsta Sniedze. „To nevar parādīt, jo uz skatuves nav iespējams uzbūvēt māju, jo tā māja patiešām ir jābūvē. Varētu jau arī šeit uzbūvēt, taču tā jābūvē veselu dienu., un tad ir grēks izrādi rādīt tikai vienu reizi.”

Šogad Blaumaņa teātra festivāls notiks no 21. līdz 27. martam Valmieras Drāmas teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti