Valmieras teātra pagaidu mājvieta «Kurtuvē» – bijušajā katlu mājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valmieras Drāmas teātris savas vēsturiskās ēkas pārbūves laikā atradis jaunu mājvietu – "Kurtuvē". "Kurtuve" tik tiešām ir kurtuve, pareizāk sakot, bijusī Valmieras katlu māja, kuru ir iecerēts veidot kā laikmetīgās mākslas telpu. Bet, tā kā šobrīd Valmieras teātra ēkai rekonstrukcijas darbi ir apturēti un visticamāk, ka tā pārbūve ieilgs, teātra kolektīvam nācās meklēt turpmākajiem gadiem jaunu mītnes vietu.

Valmieras teātra pagaidu mājvieta būs bijušajā katlu mājā «Kurtuvē»
00:00 / 04:57
Lejuplādēt

Šobrīd bijušās katlu mājas telpas ar industriālai ēkai raksturīgo būvniecību ir tukšas, bet Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena jau iezīmē, kāda izskatīsies teātra pagaidu mājvieta: "Pirmkārt, jau šī ir brīnišķīga vieta kā tāda, man liekas, ka šobrīd Eiropā labākās lietas notiek tieši industriālās ēkās. (..) Skatītāju skaits būs tikai 110. Ja būtu vairāk, tad ir citas prasības un to nevarētu izdarīt tik ātri."

Evita Ašeradena
Evita Ašeradena

Šo teātra nolūkoto ēku kā pagaidu mājvietas izveidi atbalsta arī novada pašvaldība, un, tā kā te ir doma nākotnē izveidot laikmetīgās mākslas telpu, tad, kā stāsta novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei"), Valmiera būs tikai ieguvēja: "Tur, kur mēs, piemēram, veidojam gan ieejas mezglu, gan labierīcības, gan atpūtas telpas, tas jau tiek veidots tā, kā tas perspektīvā paliks. Un šī telpa paliks kā liela, milzīga telpa, kur var rīkot izstādes vai kaut kāda veida mākslas pasākumus. Valsts arī piešķīra finansējumu pagaidu telpu izveidošanai, būs gan tas, gan arī pašvaldība līdzfinansēs, jo ar to naudu visam nepietiek."

Termiņi, kuros būs jāpielāgo teātra vajadzībām bijusī katlu māja, ir diezgan saspringti, būtībā nedaudz vairāk par mēnesi.

"1. decembrī te ir jābūt jau visam sataisītam, tad mēs nākam iekšā un liekam skatuvi, un mums, man liekas, ka ir jau 12. decembrī ieliktas pirmās izrādes," atklāj teātra direktore Evita Ašeradena.

Jānis Baiks norāda: "Šobrīd dokumentāli viss ir sakārtots, ir jau līgumi par būvniecības uzsākšanu, ir tehniskais projekts izstrādāts, un šonedēļ jau nāk te iekšā būvnieki un sāks  darbus."

Vai pagaidu mājvietai nevarēja atrast arī citu risinājumu? Evita Ašeradena turpina: "Mums "Valsts nekustamie īpašumi" vienu brīdi pat piedāvāja SEB bankas klientu pieņemšanas zāli.

Tas parāda to absurdu, kādā līmenī birokrāti domā par to, ko vajag nopietnam, profesionālam teātrim.

Turklāt bija tā, ka viņi pilnā nopietnībā stāsta, ka viņi mums to piedāvā, bet piedāvā tikai pēc darba laika beigām un sestdienās, svētdienās, nu tas vienkārši parāda, cik mēs esam atšķirīgos līmeņos, bet teātris ir ļoti specifiska lieta."

Jaunu pagaidu mājvietu, kurā varētu strādāt turpmākos divus gadus, nācās meklēt pēc tam, kad teātra ēkas īpašnieks "Valsts nekustamie īpašumi" apturēja rekonstrukcijas darbus, jo būvniecības procesā, kā stāsta Jānis Baiks, atklājās daudzas negaidītas problēmas: "Jaucot nost teātri, atklājās daudzas tādas lietas, kas iepriekš nebija zināmas. Kad teātris tika būvēts, tad diemžēl tur bija ļoti daudz ekonomēts uz būvmateriāliem, tur vietām pat nebija pamatu. Tas nozīmē, ka tomēr lēmums, ka teātris ir jārekonstruē, ir pareizs, jo ēka faktiski bija ļoti sliktā tehniskā stāvoklī. Atklājās daudzas nezināmas lietas, kas prasīja papildu investīcijas, un tas diemžēl sakrita ar laiku, kad sākās karš, ar būvmateriālu sadārdzinājumu, un to visu kopā neizdevās salikt, un esam tur, kur esam."

Teātra ēkas īpašnieks "Valsts nekustamie īpašumi" solot, ka ar novembri rekonstrukcijas darbi atsāksies, bet, kamēr tiek meklēts jauns būvnieks, teātra direktore Evita Ašeradena ir bažīga par to, kas šobrīd notiek ar ēku:

"Viens ir tas, ko "Valsts nekustamie īpašumi" saka teorētiski, un otrs ir tas, kas realitātē.

Realitātē mēs redzam, ka visi saglabājamie apjomi stāv zem plēvēm, kas ir saplēstas, un līst iekšā lietus, arī tas, ka skatītāju foajē līst un tūlīt sals. Šobrīd ir noslēgusies sarunu procedūra, "Valsts nekustamie īpašumi" cer, ka novembra sākumā kaut kas sāksies, bet, tā kā mēs zinām, ka ir vajadzīgs metāls un visi citi iepirkumi, tad realitātē es esmu ļoti pesimistiska. Tieši tāpēc mēs metāmies šajā projektā sadarbībā ar pilsētu."

Šobrīd teātra kolektīvs darbu turpina, pielāgojoties situācijai. Kā vērtē teātra direktore, tie ir diezgan ekstremāli apstākļi, tāpēc ļoti tiek gaidīts brīdis, kad teātris varēs strādāt "Kurtuvē":

"Droši vien šeit mēs sagaidīsim savu simtgadi.

Simtgade ir 2023. gada septembrī, mums būs simtgade "Kurtuvē", bet es domāju, ka Valmieras pilsēta no tā tikai iegūs, skatītāji pieradīs, ka šeit ir mākslas telpa, es domāju, ka mēs "Kurtuvi" iesildīsim, cik vien varēsim."

Kad Valmieras Drāmas teātris varēs atgriezties atkal savās mājās, grūti prognozēt, pārbūvi plānots gan pabeigt 2024. gada pavasarī. Bet jāpiebilst, ka teātra iepriekšējā rekonstrukcija ilga pat 17 gadus.

KONTEKSTS:

Nespējot vienoties strīdā par būvniecības izmaksu sadārdzinājumu, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" izbeidza sadarbību ar pilnsabiedrību "SBSC" Valmieras drāmas teātra (VDT) pārbūves projektā. Pēc līguma izbeigšanas steidzamības kārtā plānots rīkot jauna būvdarbu iepirkuma procedūru.

Valmieras Drāmas teātris šogad un turpmāko būvniecības laiku darbu turpinās teātra darbībai pielāgotās, nomātās telpās Valmierā, Rīgas ielā 25.

Valmieras Drāmas teātra izbūve varētu tikt pabeigta 2024. gada pavasarī, prognozē VNĪ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti