«Vīriešu smeldze» ar traģēdijas atvēzienu – Valmieras teātra 101. sezonas raksturojums

Ar tradicionālo kopsapulci un fotografēšanos pie Krodera ābeles, lai iemūžinātu arī teātra ēkas rekonstrukcijas progresu, tika atklāta Valmieras Drāmas teātra 101. sezona. Novembrī tiks atzīmēta teātra simtgade, un tāpēc visas sezonas garumā tiks iestudēti latviešu autoru darbi, godinot gan Latvijas dramaturģijas klasiku, gan izceļot mūsdienu autoru jaundarbus, informēja teātrī.

2023./2024. sezonas vaibstus raksturo akcents uz latviešu klasiku un vīriešu koda apzināšanu.

Kopumā jauniestudējumi spoguļos vīrieti dažādās šķautnēs: vīrietis – karotājs, tēvs, dēls, sapņotājs, mīlētājs, patriots, brālības biedrs u.c. 

No Jāzepa līdz Jānim Daliņam, no Valmieras puikām līdz Vizmas Belševicas stāstu varoņiem. Var teikt, ka šī būs "vīriešu smeldzes" sezona ar traģēdijas atvēzienu,

teikts teātra paziņojumā.

Teātra sezonas atklāšanā Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena un mecenāte Ināra Tetereva parakstīja Valmieras Drāmas teātra sadarbības vienošanos ar Borisa un Ināras Teterevu fondu. Pateicoties fonda finansiālajam atbalstam vismaz 100 000 eiro apmērā, teātrī 2023. un 2024. gadā taps četri jauniestudējumi, arī viens no sezonas centrālajiem notikumiem – Raiņa "Jāzeps un viņa brāļi" Ineses Mičules režijā, mākslinieku Reiņa un Kristas Dzudzilo vizuālajā interpretācijā, kas pirmizrādi piedzīvos jau 5. oktobrī. Ar fonda atbalstu tiks iestudēti vēl trīs klasiķu darbi – pēc Viļa Plūdoņa darba motīviem veidotais "Atraitnes dēls" (režisors Viesturs Roziņš), Pāvela Rozīša "Valmieras puikas" (režisors Jānis Znotiņš) un Rūdolfa Blaumaņa "Pazudušais dēls" (režisors Reinis Suhanovs).

Valmieras Drāmas teātra 101. sezonas atklāšana
Valmieras Drāmas teātra 101. sezonas atklāšana

Kopsapulces laikā ar pievienošanos Valmieras Drāmas teātrim tika sveikta jaunā aktrise Gerda Embure, kuras debija teātrī gaidāma pirmajā sezonas jauniestudējumā, kas būs skatāms Apaļajā zālē, Valmieras vasaras teātra festivālā šīs nedēļas nogalē.

Pēc fotografēšanās teātra saime devās uz savām pagaidu mājām topošajā laikmetīgās mākslas telpā "Kurtuve", kur notika kostīmu mākslinieces Ilzes Vītoliņas veidotās teātra izrāžu kostīmu skiču izstādes "Kostīmu skices. Mantojumi" atklāšana. Izstāde "Kurtuvē" būs apskatāma visas sezonas garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti