Dailes teātrī piektdien «M.Butterfly» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dailes teātrī piektdien būs pirmizrāde amerikāņu autora Deivida Henrija Hvanga lugai „M.Butterfly". Tā ir pasaulē populāra luga, kas saņēmusi vairākas nozīmīgas literāras balvas un kuras pamatā ir patiesi notikumi, kas pasauli satricināja pirms 17 gadiem.

Lugu Dailes teātrī iestudē Laura Groza-Ķibere, kura stāsta, ka luga ir ļoti izaicinoša, taču tai pat laikā tā piedāvā aizraujošu sarunu par tā dēvētajām mūžīgajām tēmām.

Pirms 17 gadiem pasaules uzmanības degpunktā nokļuva kāds ļoti savdabīgs stāsts, kam noticēt bija grūti.  Tā centrā bija kāds franču diplomāts, kuru tiesāja par nodevību pret valsti, jo viņš sadarbojies ar ārvalstu izlūkdienestiem. Nodevība bija notikusi, diplomātam strādājot Ķīnā, kur viņam bija mīlas attiecības ar slavenu operas dīvu, kas vēlāk izrādījās Ķīnas valdības spiegs - par sievieti pārģērbies vīrietis.

Abu mīlas attiecības ilga 20 gadu garumā, un francūzis bija pārliecināts, ka ir saticis savu ideālo sievieti. Kad patiesība nāca gaismā - lieki teikt, ka visus nodarbināja jautājums - kā kaut kas tāds vispār bija iespējams....

Groza-Ķibere atzīst, ka pēc šī stāsta motīviem sarakstīto lugu iestudēt ir tiešām liels izaicinājums dažādās nozīmēs, taču savā dziļākajā būtībā arī šis ir stāsts par mīlestību.

„Šis stāsts, protams, liekas nedaudz fantasmagorisks, bet, kā saka, dzīvē notiek ne tas vien. Tas ir skaists stāsts ar to, ka, protams, primāri tas ir balstīts uz jūtām, un tad, kad cilvēkus skar lielas, nesatricināmas  kaislības, tad loģika un racionāla saprašana dažreiz paliek otrajā plānā. Jo esot kopā ar šo savu „ideālo sievieti", kā mēs viņu saucam, viņš pirmo reizi dzīvē sajūtas patiešām laimīgs un šie divdesmit gadi kopā ir skaisti. Tā kā es nezinu, kas ir būtiskāk galu galā, vai mietpilsoniska eksistēšana vai tomēr kādas neprātīgs vētras vilnis tavā dzīvē, kas, protams, ne vienmēr beidzas laimīgi," saka Groza–Ķibere.

Franču diplomāta Renē Galimāra lomā redzēsim Juri Žagaru. Neko līdzīgu viņš līdz šim nav spēlējis, tādēļ izrādes tapšanas process viņam šķiet ļoti aizraujošs. „Latviski pat grūti piemeklēt pareizo vārdu, nu, tas ir kaut kas starp uzbudinošu un aizraujošu, kā angliski saka – „exciting". Tas tā tiešām ir, jo materiāls ir pilnīgi traks. Spēlēt mums ir bezgala aizraujoši, interesanti un arī jautri, kas ir pats labākais," saka Žagars.

Vissarežģītākie uzdevumi izrādē tomēr ir Dainim Grūbem - viņam ļoti pārliecinoši jāiejūtas sievietes - operas dīvas Song Lilingas lomā, tieši tāpat kā to darīja ķīniešu spiegs. „Man ir nevis jāspēlē sieviete, bet man ir jābūt sievietei. Tas ir visgrūtākais. Katrs rīts man sākas ar to, ka es pats lieku sev grimu, velku galvā parūku un tērpjos kleitā," stāsta Grūbe.

Arī Dainim Grūbem sākotnēji šim patiesos notikumos balstītajam stāstam bijis ļoti grūti noticēt, bet izrādes tapšanas gaitā viņš savas domas mainījis, jo jāņem vērā, ka notikumi risinās Ķīnā, kur ir pavisam cita attiecību kultūra. „Pētot dziļāk to visu, kā tas ir Ķīnā, tiekoties ar šīs kultūras zinātājiem un klausoties lekcijas, es sapratu, ka tiešām viss ir iespējams," atzīst aktieris.

Izrādē piedalīsies arī kontrtenors Sergejs Jēgers, atveidojot ķīniešu operas dīvas Song Lilingas alter ego.

Jauniestudējums „M.Butterfly" žanriski nodēvēts par austrumniecisku drāmu, jo viena no tā tēmām ir arī austrumu un rietumu kultūras atšķirība un neiespējamība satikties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti