Kultūra

Anitai Rozentālei personālizstāde Kalnciema kvartālā

Kultūra

6.septembrī gaidāma pirmizrāde iestudējumam "No Rozentāla"

"Kjogen" teātra viesizrāde no Japānas

Dailes teātrī Japānas «Kjogen» teātra viesizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

4.septembrī interesantu kultūras pieredzi varēs iegūt Dailes teātra Mazajā zālē, kur pirmo reizi viesosies Japānas tradicionālā komiskā teātra „Kjogen” trupa. „Kjogen” teātrim ir vairāk nekā 600 gadu sena vēsture, taču tas joprojām Japānā ir populārs un tā unikalitātes dēļ iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Arī Latvijā skatītāju interese esot liela.

"Kjogen" izrādē darbojas šim teātra veidam raksturīgi tēli – kungs un divi kalpi, kas iekļūst dažādās komiskās situācijās.

Latvijā daudz vairāk esam dzirdējuši par Japānas kabuki teātri un "No" žanra teātri, taču "Kjogen" teātris ir ne mazāk nozīmīga teātra forma, kas minētajiem žanriem pastāv līdzās. Tikai "No" teātra centrā ir izsmalcināta un simboliska drāma, bet "Kjogen" teātris pievēršas sadzīviskiem un komiskiem sižetiem.

Svarīga nianse ir tāda, ka šie sižeti joprojām balstīti viduslaiku norisēs un attiecībās, un aktieru spēles maniere ir būtiski atšķirīga no mūsdienu Eiropas teātra formas.

Atšķirības skaidro Japānas vēstniecības Latvijā kultūras atašejs Takaši Janada (viņa teikto latviski tulko vēstniecības pārstāve Elīze Spridzāne):

„Eiropas izrādes centrā ir luga, tās tēlu atveidošanas pamatprincipi ir jau iekodēti šai lugā lielā mērā, un aktieris, radot lomu, to veido emocionāli caur savu iztēles prizmu. Turpretī kjogen žanrā ir stingri noteiktas tā saucamās „katas” jeb darbību un žestu kopums, kas attēlo noteiktas emocijas. Piemēram, ir noteikts kopums, lai attēlotu, teiksim, smieklus vai raudāšanu un bēdas, un tiek uzskatīts, ka, aktierim precīzi apgūstot šos šablonus, viņš spēj veiksmīgi paust kjogen lugas būtību."

Takaši Janada arī stāsta, ka "Kjogen" teātra izrādēs parasti ir ļoti pieticīga scenogrāfija, viss balstās tieši uz aktieru meistarību, kuri caur žestu un darbību šabloniem atklāj dažādas izteiksmes nianses un cilvēku sajūtu stāvokļus.

Tā kā "Kjogen" ir komiskais teātris, tajā aktieriem daudz jāsmejas un arī smiekliem, protams, ir savi noteikti šabloni. Kā iemantot šādus smieklus, to Latvijas skatītāji varēs uzzināt lekcijā-meistarklasē, ko viesizrādes laikā arī sniegs viesi no Japānas, tāpat kā viņi pastāstīs vēl daudz citu interesantu faktu par "Kjogen" teātri.

Japānā ir virkne šī žanra trupu, bet Latvijā viesosies Čūdzaburo Šigejamas ģimenes "Kjogen" trupas aktieri, kas plaši uzstājas ne tikai Japānā, bet arī citviet pasaulē, un ir viena no izcilākajām trupām.

Takaši Janada stāsta, ka pats ir liels "Kjogen" teātra cienītājs, un ļoti cer, ka izrāde Rīgā būs interesanta arī Latvijas skatītājiem, jo galu galā žestu valoda tomēr ir ļoti universāla:

Kjogen ir ļoti sena 600 gadu vēsture, un šodien, skatoties šīs lugas, mani izbrīna tas, cik joprojām mums ir daudz kopīga ar šiem senajiem tēliem, cik tie ir universāli un cik šīs emocijas ir būtiskas un saprotamas. Tā ir kjogen vislielākā pievilcība. Mēs, protams, ceram, ka Latvijas cilvēkus arī šīs lugas spēs uzrunāt, jo, kā jau minēju, ļoti liela nozīme kjogen izrādēs ir žestiem, kas varbūt arī nemaz nav tik atšķirīgi Eiropā un Japānā, bet gan samērā universāli un viegli saprotami. Lai lugu saturs būtu vieglāk saprotams, mēs esam arī parūpējušies par subtitriem”.

Japānas tradicionālā komiskā teātra "Kjogen" viesizrāde un lekcija – meistarklase Dailes teātra Mazajā zālē notiks svētdien, 4.septembrī, Latvijas skatītāju interese par to esot ļoti liela.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti