Kultūras ziņas

Top simtgades Deju svētku lieluzvedums

Kultūras ziņas

Jubilāre Ieva Akuratere turpina iedvesmot

Noskaidroti labākie amatierteātru iestudējumi

Amatierteātru iestudējumu skatēs uzvar Kauguru kultūras nama teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc trīs dienu maratona noskaidrots aizvadītā gada labākais Latvijas amatierteātru iestudējums.

Pēc divpadsmit finālistu iestudējumu noskatīšanās žūriju pārsteidzis augstais teātru līmenis, turklāt arī tematiski amatieri nebaidās ķerties arī pie materiāliem, kas ir bijuši vai vēl aizvien ir profesionālo teātru repertuārā.

Uzvarētāju laurus plūca Jūrmalas Kultūras centra Kauguru kultūras nama jauniešu teātra “Eksperiments” aktieri. Viņi skatē piedalījās ar izrādi “Sesija. Latvju dainas. Kāzas” (režisore Dace Umbraško).

“Visu laiku tā sanāca, ka visu laiku ir kaut kas nopietns – Hamlets, Jāzeps, un tad viņi man teica – gribam kaut ko nerātnu, jautru. Kaut kā tā sanāca, ka izdomājām nerātnās dainas, bet nu nelasīs jau veselu stundu tikai dainas, un tad kopā domājām, kāds tas stāsts varētu būt, kāpēc skaita dainas – tāpēc, ka grib atrast to otru pusīti,” atklāj Jūrmalas Kultūras centra Kauguru kultūras nama jauniešu teātra “Eksperiments” režisore Dace Umbraško.

Paši aktieri darbošanos šajā teātrī gluži par izmēģinājumu vairs nosaukt nevar. Dažu  spēlmaņu skatuves pieredze jau mērāma vismaz 10 gadu garumā.

Dalībnieki atzīst, ka darbošanās amatieru teātrī ir tikšanās ar daudziem talantīgiem cilvēkiem vienuviet. Kā norāda “Eksperiments” dalībniece Austra Purviņa: “Principā mēs jau visi esam izauguši kopā.”

Tieši “Eksperimenta” jauniešu spēle pārliecināja Latvijas Amatierteātru asociāciju sūtīt iestudējumu vasarā pārstāvēt mūsu valsti starptautiskā festivālā kaimiņos Lietuvā. Un pēc tam par labāko to atzīst arī skates žūrija.

“Tā jau vairs nav sacensība, tie ir amatieru teātra svētki. Tie notiek ik pēc diviem gadiem kādā no Baltijas valstīm vai Ziemeļvalstīm, un asociācija jau ir piedalījusies ļoti daudzās valstīs un sūtījusi mūsu izrādes gan uz Islandi, gan Farēru salām, Norvēģiju, Zviedriju, Dāniju,” atzīst Inguna Gremze, Latvijas Amatierteātru asociācijas valdes locekle.

Savukārt Latvijas Amatierteātru asociācijas valdes priekšsēdētāja Daina Kandevica papildina: “Organizatori ir uzlikuši vadmotīvu visam šim festivālam – tradīcija, veidojot nākotni. Šī izrāde perfekti atbilst festivāla galvenajai tēmai.”

Žūrijas pārstāvis režisors Toms Treinis neslēpj, ka jūtas patīkami pārsteigts, jo neesot gaidījis tik augsta līmeņa izrādes: “Liekas, ka reizēm tu skaties tādu izrādi, kas varētu būt uztaisīta kaut kur Rīgā “Dirty Deal Theatro” vai Ģertrūdes ielas teātrī.”

Kopumā amatierteātru dalībnieki atzīst, ka iespēja vērot fināla izrādes sniedzot milzu iedvesmu visam gadam un palīdz celt kopējo amatierteātru līmeni Latvijā.  Savukārt žūrijai, kuras sastāvā ir arī režisori, šī ir viena no iespējām pamanīt jaunus talantus, kas vēlāk varētu nokļūt arī uz lielākas skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti