Nedēļas izskaņā Sanfrancisko notiks latviešu diasporas amatierteātru festivāls

Nedēļas nogalē, no 26. līdz 29. oktobrim, Sanfrancisko, Kalifornijā norisināsies jau 9. latviešu diasporas amatierteātru festivāls "Laipa", kurā piedalīsies 10 amatierteātri no 8 valstīm – Anglijas, ASV, Beļģijas, Islandes, Latvijas, Norvēģijas, Vācijas un Zviedrijas. Ceļu uz festivālu mēro arī postfolka grupa "Rudzurika" no Luksemburgas un teātra nozares profesionāļi no Latvijas, kuri vadīs meistarklases, informēja organizatori.

Festivāls iesāksies ceturtdienas, 26. oktobra, vakarā, kad visi dalībnieki tiksies sadziedāšanās vakarā kopā ar postfolka grupu "Rudzurika", lai kopīgi izdziedātu latviešu teātra dziesmas, bet pirms tam tiksies ar Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvēm.

Piektdien, 27. oktobrī, būs festivāla "Laipa" oficiālā atklāšana, kur uzrunas teiks Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele (videouzruna), Latvijas Nacionālā kultūras centra Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstības un saglabāšanas nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna, Amerikas Latviešu apvienības (ALA) Kultūras nozares vadītāja Valda Grīnberga, Eiropas Latviešu apvienības kultūras referente Andra Baltmane, Latvijas goda konsule Ziemeļkalifornijā Laura Ramanis, Ziemeļkalifornijas Latviešu luterāņu draudzes diakone Guna Reins un Ziemeļkalifornijas Latviešu luterāņu draudzes priekšnieks Kārlis Veilands.

Tālāk divas dienas turpināsies gan visu dalībnieku izrādes, ko varēs vērot ikviens interesents – gan festivāla dalībnieki, gan latvieši, kuri tajā dienās atradīsies Sanfrancisko. Izrādes vērtēs pieaicinātie eksperti – kultūras žurnālists un teātra kritiķis, amatierteātru skates "Gada izrāde" žūrijas pārstāvis reģionu skatēs Atis Rozentāls un Latvijas Radio žurnāliste Ingvilda Strautmane.

Paralēli izrāžu maratonam notiks meistarklases, ko vadīs teātra nozares eksperti no Latvijas – aktrise un meistarklašu vadītāja Jana Herbsta, aktieris un režisors Jurģis Spulenieks un aktieris, kustību mākslinieks, režisors un animators Dzintars Krūmiņš.

Šogad festivālam "Laipa" ir jaunums, ka tā laikā tiek radītas mini izrādes – etīdes, ko festivāla dalībnieki iestudē kopā ar ekspertiem. Šīs etīdes tiks iestudētas 3 dažādos veidos, balstoties uz meistarklašu ekspertu specializāciju – pēc Mihaila Čehova aktieru tehnikas metodes, kā kustību teātris un kā imersīvais teātris.

Šī būs iespēja parādīt skatītājiem, kā no viena un tā paša materiāla var izveidot 3 dažādas izrādes. Meistarklašu dalībnieki etīžu sagatavošanai par pamatu izmantos Raiņa lugas "Spēlēju, dancoju" tematisku fragmentu, kur augšāmceļas miroņi. Šis fragments izvēlēts tādēļ, ka festivāls notiks Halovīna laikā.

Festivāls "Laipa" noslēgsies svētdien, 29. oktobrī, kad visi dalībnieki dosies kopīgā Sanfrancisko iepazīšanas ekskursijā, bet vakarā piedalīsies apbalvošanā un ballē Halovīnu tematikā.

Par muzikālo noformējumu katru vakaru rūpēsies postfolka grupa "Rudzurika" no Luksemburgas, kuri piektdienas vakarā, kad notiks dalībnieku iepazīšanās, spēlēs latviešu tautas dziesmu apdares, bet sestdienas vakarā sniegs koncertu. Arī par noslēguma balles muzikālo pavadījumu rūpēsies "Rudzurika".

Festivāls "Laipa" ir ceļojošs – katru gadu to organizē kāds no diasporas amatierteātriem. 2022. gada festivāls notika Oslo, Norvēģijā, bet nākamā festivāla norises vietu paziņos "Laipa 2023" noslēgumā. Šī gada festivālu rīko Sanfrancisko Jaunais teātris režisores Māras Luisas vadībā. Šī ir pirmā reize, kad festivāls notiek ārpus Eiropas, dalībniekiem ceļojot uz Ameriku. Līdz šim festivāls "Laipa" norisinājies Lielbritānijā, Latvijā, Īrijā, Norvēģijā, Beļģijā, Islandē, Vācijā.

Diasporas amatierteātru festivāla pirmsākumi meklējami pirms deviņiem gadiem Bredfordā, Lielbritānijā, kad to organizēja teātra trupas "Saulespuķe" vadītāja Gita Robalde. Nosaukumu "Laipa" festivāls ieguva tā otrajā gadā. Toreiz tas norisinājās Latvijā – Birzgalē pie amatierteātra "Laipa". Tā nu jau deviņus gadus šis festivāls nes šo skanīgo latviešu vārdu un ir kā laipa, kas savieno tos, kuri mīl teātri, kuri turpina kopt latviešu kultūras tradīcijas arī svešumā.

Festivālu "Laipa 2023" finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projektu atbalsta arī Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem. Neatsverams atbalsts pasākuma nodrošināšanā un viesu uzņemšanā ir arī Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fondam un padomei, Amerikas Latviešu apvienībai, Latviešu Fondam, Latviešu kultūras biedrībai TILTS.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti