Aizņemti visi krēsli. Amatierteātru izrādes Dziesmu svētkos sajūsmina Esplanādē un Vērmanes dārzā

Dziesmu svētkos ne tikai dzied un dejo, bet arī spēlē teātri. Visas dienas garumā trešdien, 5. jūlijā, Esplanādē un Vērmanes dārzā norit amatierteātru brīvdabas izrādes un muzikālas programmas "Teātri spēlējas ar dziesmu Dziesmu spēlēs".

Amatierteātru izrādes Esplanādē un Vērmanes dārzā
00:00 / 04:01
Lejuplādēt

Amatierteātru kustība Latvijā ir ar senām un bagātām tradīcijām, un arī Dziesmu svētku vēsturē tās vienmēr bijušas klātesošas. Arī šogad amatierteātru aktieri ar lielu aizrautību izspēlē latviešu autoru darbu iestudējumus, kuri starpsvētku periodā Latvijas amatierteātru skatēs atzīti par labākajiem, kā arī muzikālas programmas "Teātri spēlējas ar dziesmu Dziesmu spēlēs".

Kā pirmie Esplanādē skatītājus iesildīja Jūrmalas teātris ar Ādolfa Alunāna lugu dziesmu spēli "Jā, tie bij zelta laiki mums!". Kā atzīst Jūrmalas teātra aktrise Dace Umbraško un Jūrmalas teātra vadītāja un viena no izrādes režisorēm Gunta Mīlenberga, svētku sajūta noķerta jau ilgu laiku pirms Dziesmu svētkiem.

Gunta Mīlenberga stāsta: "Nu vispār šī nedēļa, un jau pirms, man liekas, ka viss šis gads kopš sākās – sajūtas ir brīnišķīgas! Tās ir svētku sajūtas, tas ir milzīgs darbs pirms un tagad, bet sajūtas ir ļoti, ļoti… Ir daudz to epitetu, kā to teikt."

"Mēs saprotam, ka mēs esam latvieši un ka mums ir ļoti bagāta kultūra, un mēs esam, būsim un bijām!" saka Dace Umbraško.

Esot viss, lai justos labi gan skatītāji, gan aktieri, tostarp labi laikapstākļi, tāpēc arī pirms izrādes sākuma aktieriem ir vien neliels, ierastais uztraukums – tā uzsver Gunta Mīlenberga: "Kā jebkurā reizē, pirms uzstāšanās ir tāds drusciņ [uztraukums] – tam ir jābūt, ja tā nav, tad ir slikti, tad jāsāk domāt!"

Taču uztraukums Jūrmalas teātrim nav licis šķēršļus, un ne tikai izrāde veiksmīgi nospēlēta, bet arī skatītāju bijis tik daudz, ka aizņemti gan visi krēsli, gan stāvēts kājās.

Tāpat Esplanādē Zaļo skatuvi pēc izrādēm pieskandina diasporas amatierkolektīvi, gaidāms arī fonda "Viegli" koncerts. Uz Mazās skatuves uzstājas ārvalstu viesu kolektīvi – bet uz visām skatuvēm vakars noslēgsies ar dančiem.

Amatierteātra izrādes iespējams vērot arī Vērmanes dārzā, kur uz Lielās skatuves pirms izrādēm uzstāsies ārvalstu viesu kolektīvi, tāpat Amatu sētā visas dienas garumā ir pīšanas, ādas apstrādes, aušanas un citas meistarklases.

Latvijas Radio abos parkos sastaptie cilvēki uzsver, ka mēģina apmeklēt pēc iespējas vairākas gan izrādes, gan citus Dziesmu svētku pasākumus, tā gūstot spēcīgāku svētku sajūtu:

– "Mēs esam ieradušās visu paskatīties vispirms." 

– "Šobrīd šeit ir mazliet patukšs, kas mani mazliet mulsina, bet, es domāju, ka tiklīdz sāksies dziesmas, tad cilvēki sanāks, jo pirms divām dienām, kad es biju uz "Pūt, vējiņi!", tad bija tā, ka, man likās, ka visa Latvija ir sabraukusi, un bija jārīvējas, jāspiežas un jāmainās ar sēdēšanu."

– "Noteikti es apmeklēšu gan Vērmanes dārzu, gan šovakar es gatavojos iet uz pūtējorķestra koncertu un balli – pēc iespējas vairāk, lai ir interesantāka un daudzveidīgāka programma. Dziesmu svētku atmosfēra šogad ir ļoti forša, ļoti saliedēta, jebkuru uzrunājot, ir atsaucība, tā ka viss ir ļoti forši!"

– "Ņemot vērā, ka es esmu Latvijā atgriezusies pēc 14 gadiem, tad mani te uzrunā viss, un tāds sirds siltums un mīļums no ikviena cilvēka, no ikvienas vietiņas, kā redzat man asaras birst; visu šo laiku pietrūka latviešu valodas, savu cilvēku."

Visas izrādes gan Esplanādē, gan Vērmanes dārzā skatāmas bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti