Par mežiem, latviešiem un vientulību – trīs skatuves stāsti šai nedēļai

Septembra pirmajā nedēļā Latvijas teātros gaidāmas gan pirmizrādes, gan skatītāju jau iecienīti iestudējumi. Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī tapis jauniestudējums "Robins Huds" Daces Pūces režijā. Jaunajā Rīgas teātrī skatāma šobrīd šī teātra repertuārā visilgāk spēlētā izrāde "Latviešu mīlestība", savukārt Valmieras teātra izrāde "Meža meitas" viesosies Stūra mājā.

Par mežiem, latviešiem un vientulību – trīs skatuves stāsti šai nedēļai
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

 

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādes "Robins Huds" mēģinājums
Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādes "Robins Huds" mēģinājums

"Robins Huds"

Pirmā sezonas pirmizrāde – "Robins Huds" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī Daces Pūces režijā. Komponiste Zane Dombrovska, scenogrāfe Ieva Kauliņa.

Izrāde "Robins Huds" ir leģenda par to, kā viduslaiku valstībā, kas pazīstama ar saviem biezajiem mežiem, pacietīgajiem iedzīvotājiem un augstajiem nodokļiem, parādījās cēls laupītājs.

Izrāde paredzēta ikvienam vecumā no 7 līdz 127 gadiem, kas sapņo par izbēgšanu no likumpaklausīgām, garlaicīgām mūsdienām uz bruņinieku divkauju, pārgalvīga riska un pārdrošu piedzīvojumu laikmetu. Izrāde krievu valodā ar titriem latviešu un angļu valodā.

Tuvākās izrādes: 1. un 3. septembris.

Jaunā Rīgas teātra izrāde "Latviešu mīlestība"
Jaunā Rīgas teātra izrāde "Latviešu mīlestība"

"Latviešu mīlestība"

Režisora Alvja Hermaņa "Latviešu mīlestība" Jaunajā Rīgas teātrī (JRT), kas veidota pēc reāliem notikumiem un pašu aktieru fantāzijām, ir šobrīd visilgāk spēlētā izrāde JRT repertuārā.

Iepazīšanās pēc sludinājumiem – tāda bija sākotnējā izrādes tēma. Šāds šķietami ekscentrisks temats nav izvēlēts nejauši, jo cilvēkiem arvien grūtāk ir kontaktēties un satikties.
Tomēr tapusī izrāde ir par Latviju un latviešiem, par vientulību, par sievietēm un vīriešiem. Arī par brīnumiem, kas gadās cilvēku dzīvēs.
Izrāde runā ne tikai par konkrētām cilvēku dzīvēm, bet rāda arī plašākas dzīves likumsakarības.

Tuvākās izrādes: 2., 3. un 5. septembris.

Valmieras Drāmas teātra izrāde "Meža meitas"
Valmieras Drāmas teātra izrāde "Meža meitas"

"Meža meitas"

Valmieras teātra izrāde "Meža meitas" pēc Sanitas Reinsones grāmatas ar tādu pašu nosaukumu viesojas Rīgā, Stūra mājā. Režisors Mārtiņš Eihe, dramatizējuma autore Laila Burāne, scenogrāfs Māris Ruskulis.

Pēc Otrā pasaules kara jaunas lauku sievietes, skolnieces, meitenes un šo stāstu varones pārtapa par padomju varai nevēlamām. Viņas bija spiestas meklēt patvērumu mežā, lai izvairītos no okupācijas varas iestāžu aresta un represijām. Pirms došanās mežā viņas palīdzēja nacionālajiem partizāniem, kuru vidū bija viņu vīri, brāļi, tēvi, draugi un kaimiņi. Mežs kļuva par politisku jēdzienu, nepakļaušanās un pagrīdes metaforu. Mežs nav apmešanās un slēpšanās vieta vien – saiknes ar mežu, kas rezonē cauri meža meitu stāstiem, ir emocionālu, mītisku un simbolisku nozīmju piepildītas. Tie ir stāsti par dzīvi, attiecībām, uzticēšanos un nodevību, par salauztiem sapņiem un spēku dzīvot.

Tuvākās izrādes: 7. un 8. septembrī Stūra mājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti