Kultūras ziņas

Dzejas dienas šoruden – jau 58. reizi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"OratoriO" gatavojas jaunajai sezonai

Ar manifestu sievietei mūzikas un drāmas telpa «OratoriO» piesaka jauno sezonu

Mūzikas un drāmas telpas "OratoriO" nākamajā sezonā paredzēti vairāki jauniestudējumi – Šona Grenana luga "Akmens aizslīd garām", Džoanas Didjonas "Maģisko domu gads", Dženiferas Heilijas "Maizes drupačas" un citi. Tāpat sezonas izskaņā plānots skatītājus priecēt ar Uģa Prauliņa un Guntara Godiņa mūziklu "Pilsēta".

Plānots izrādīt gan kādus no iepriekšējās sezonas darbiem, gan pārsteigt skatītājus ar jauniem iestudējumiem un muzikālām vēsmām. Sezonas devīze – "Pret ko Es esmu Par?".

"Es esmu par sievieti, par viņas brīvību. Par viņas atļaušanos būt sievietei. Būt tam, kas viņa ir. Būt visādai. Un tieši visi iestudējumi, kas top gan manā, gan citu aktrišu režijā taps, būs manifestācija par to, kas ir sieviete," ieskatu sezonā sniedz "OratoriO" dibinātāja, aktrise Rēzija Kalniņa.

"Šajā sezonā mēs esam izvēlējušies, lai lugas iestudē nevis režisores, bet aktrises, kurām ir ko teikt. Tā ir tāda mijiedarbība, savstarpēja mijiedarbība, kuru es varētu nosaukt vienā vārdā – dalīšanās," teic Kalniņa.

Jaunā sezona 30. augustā iesāksies ar koncertprogrammu "Mēness mūzika un dzeja". Tas ir kā mēģinājums viena vakara laikā savienot dažādu kultūru un laikmetu mūziku. Turklāt tam pa vidu ievīsies arī dzeja.

"Mūsu pamatmēŗkis ir parādīt to, cik svarīgi ir, no kurienes mēs nākam. Klasiskajā mūzikā ļoti bieži ir tomēr tāds kodekss, kā visam ir jāizskatās, un mēs gribam to tā kā lauzt. Mums svarīgi ir, kā mēs jūtamies, ko mēs jūtam, jo ir kaut kāds sava veida [priekšstats], kā ir jāspēlē, mēs vēlamies arī skaņdarbus savienot ar improvizācijām, kas klasiskajā mūzikā ļoti reti notiek," stāsta pianists Andis Paegle.

Sezonas programmu iezīmē arī vijolniece Azade Magsodi: "Mēs spēlējam irāņu, persiešu mūziku, bet tā tāpat ir vieta, kur saplūst gan latviešu, gan irāņu kultūrai. Tas ir interesanti, it īpaši tāpēc, ka tām ir plaša saikne. Parādās arī brīvības elements. Kā jūs redzat uz mana krekla – sievietes, dzīve un brīvība, manuprāt, tas ir kā sava veida politiskais vēstījums mākslā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti