Kultūras rondo

"Punctum" festivāls pievērš uzmanību pārmaiņu procesiem

Kultūras rondo

Džeza pianists Kristaps Vanadziņš iepazīstina ar jauno albumu

Baletdejotāja Anna Laudere iestudē Blānšas lomu "Ilgu tramvajā". Saruna ar mākslinieci

Hamburgas baleta pirmā soliste Anna Laudere: «Es biju pareizā vietā, pareizā laikā»

Hamburgas baleta pirmā soliste Anna Laudere pēc vasaras atvaļinājuma Miķeļtornī un meistarklašu vadīšanas Prāgā ir atgriezusies Vācijā, kur leģendārā horeogrāfa Džona Neimeiera vadībā iestudēs Blānšas lomu "Ilgu tramvajā". Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" Laudere stāsta par iepriekšējo sezonu, par Neimeiera nozīmi viņas profesionālajā ceļā un par to, kā kopā ar vīru, baleta solistu Edvīnu Revazovu, rūpējas par ukraiņu baletdejotājiem Hamburgas kamerbaletā.   

Pērnā sezona Hamburgas baletā Annai Lauderei bijusi ļoti ražīga. "Mēs svinējām 50 gadus, kopš Džons Neimeiers ir direktors. Repertuārs bija ļoti plašs – mums bija 22 dažādas izrādes. Es pagājušogad esmu nodejojusi vairāk par 80 izrādēm. Mums bija dažādas tūres – uz Čikāgu, Tokiju, Venēciju, Bādenbādeni un Zalcburgu," atceras baleta māksliniece. 

Vaicāta, kā savulaik satikusi Neimeieru, Hamburgas baleta pirmā soliste vaļsirdīgi atzīst: "Patiesībā es nezināju, kas viņš ir. Man tādas informācijas nebija. Tad, kad es aizbraucu pārbaudīties skolai tur, es sapratu, ka es negribu tur būt, ka esmu mājas bērns. Taču mamma mani tomēr pierunāja. Kad es sapratu, kas viņš ir un kā man dzīvē ir paveicies, ka esmu atradusi savu horeogrāfu... Es biju pareizā vietā, pareizā laikā. 

Es caur Neimeiera darbiem, caur viņa varoņiem, tēliem vairāk un vairāk esmu iepazinusi pati sevi, savas īpašības. Viņam mazāk ir vairāk. Viņš no tevis gaida, ka tu sevī atrodi patiesās izjūtas, nevis kaut ko pārspīlēti izrādi.

Viņam ir dažnedažādi baleti – no pavisam moderniem līdz klasiskiem –, ļoti plašs spektrs. Ģeniāls cilvēks!" 

2023./2024. gada sezona baleta mākslinieciskajam vadītājam un galvenajam horeogrāfam būs pēdējā. Par to Lauderei ir žēl, toties prieks, ka Neimeiera repertuārs teātrī paliks. "Mēs ceram, ka izmaiņas būs pakāpeniskas un nebūs krasas," viņa piebilst. 

Starp citu, sezonas atklāšana atkal notiks Hamburgas rātslaukumā. Anna Laudere atminas, ka pērn tas bijis ļoti apmeklēts pasākums un cilvēki jau no rīta gaidījuši rindā, lai tiktu pie sēdvietām. Kāda būs šīgada programma – to trupa uzzinās kopsapulcē, kur dejotāji tiks iepazīstināti ar jaunpienācējiem, kā arī izraudzītajiem solistiem un pirmajiem solistiem. Taču kā ir būt pirmajam solistam baletā? "Tā ir liela atbildība, ir jābūt gatavam, vienmēr formā, jāzina visi soļi," paskaidro Laudere. Arī viņas vīrs – Sevastopolē dzimušais Edvīns Revazovs – ir Hamburgas baleta pirmais solists. 

Par karu vīra dzimtenē Ukrainā viņi uzzināja, esot tūrē Amerikā. "Vienu vakaru sapratām, ko mēs varētu darīt no savas puses, – nāca ideja, ka varētu uztaisīt horeogrāfiju, atrast teātri (tas, protams, pēdējā mirklī ir ļoti sarežģīti) un vismaz dažiem dejotājiem palīdzēt, lai viņi uz mirkli aizmirst, uz mirkli ir kaut kur citur, nevis šausmās. Sākumā zvaigznes sastājās pareizi, un mums bija pieci dejotāji, kā arī Hamburgas baletdejotāji palīdzēja. Šis projekts tapa ar ļoti lielu Džona Neimeiera un sponsoru, un arī trupas dejotāju atbalstu," klāsta Anna Laudere. "Tad tika nodibināts Hamburgas kamerbalets. Dejotāji mums ir ar dažādiem stāstiem. 

Viens dejotājs pats karā bija trīs mēnešus. Katram stāsts ir sirdi plosošs. Mēs cenšamies, kā varam. Cerams, ka trupa trupināsies un ka mēs varēsim palīdzēt tikmēr, kamēr ir karš. Ir doma, ka tuvākajā nākotnē būsim Latvijā." 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti