Panorāma

Rīgas domes atstādinātās amatpersonas atjauno amatos

Panorāma

Panorāma

Seņkova komanda tikusies ar jauno Nacionālā teātra vadītāju

Nacionālā teātra komanda jaunajam direktoram piedāvās «ļoti konkrētu māksliniecisko stratēģisko virzienu»

Pēc Māra Vītola ievēlēšanas Latvijas Nacionālā teātra vadītāja amatā, radušās domstarpības starp teātra vadību un jauno direktoru, iespējams, tiks atrisinātas un sadarbība notiks. Tikmēr sociālajos tīklos joprojām nerimst diskusijas par jauno teātra vadītāju un to, cik piemērots jaunajam amatam Vītols ir. Parādījušies arī ieraksti, ka līdz ar teātra vadītāju maiņu, esot "sākuši krāties" arī darbinieku atlūgumi. Šīs bažas gan pagaidām neapstiprinās.

Nacionālā teātra komanda jaunajam direktoram piedāvās «ļoti konkrētu māksliniecisko stratēģisko virzienu»
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

Kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors un nu Latvijas Nacionālā teātra jaunais vadītājs – Māris Vītols amata pienākumus uzsāks pildīt šī gada 24. jūlijā, un teātri vadīs turpmākos piecus gadus.

Atklātā konkursā par teātra vadītāja amatu kopumā bija 14 pretendenti, kur viens no tiem bija arī līdzšinējais teātra direktors Jānis Vimba, taču žūrija par piemērotāko atzinusi Vītolu. Konkursa iznākums sākotnēji esot bijis pārsteigums teātrim, tā iepriekš Latvijas Televīzijai norādījis Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs, sakot, ka, iespējams, Vītols ir ļoti zinošs un ievērojams cilvēks savā jomā, taču pašlaik viņam nerodas pārliecība par Vītola kompetenci teātra mākslinieciskajā ziņā.

Savukārt Māris Vītols Kultūras ministrijas izplatītā paziņojumā uzsvēra, ka "Latvijas Nacionālo teātri nākotnē redz kā izcilībā balstītu, Baltijas jūras reģionā atpazīstamu teātri, kas sniedz nozīmīgu ieguldījumu sabiedrības izglītošanā un attīstībā." Tāpat norādot, ka jau šobrīd mērķa sasniegšanai teātrī ir viss nepieciešamais – talantīgs mākslinieciskais vadītājs un izcils aktieru ansamblis.

Drīz vien abas puses norunājušas tikšanos, lai uzsāktu sarunas par nākotnes plāniem, un šodien šāda saruna arī notikusi. Elmārs Seņkovs Latvijas Radio atklāja: "Viņš [Māris Vītols] no savas puses izteica lielu vēlmi ar mums turpināt sadarbību un slēgt jaunus līgumus, jo mums daudziem no mākslinieciskās vadības beidzas līgumsaistības ar šo teātri, bet nākamā saruna ir paredzēta pēc nedēļas, kur mums būs no mūsu puses vienošanās par ļoti konkrētu māksliniecisko stratēģisko virzienu, kur mēs sagaidīsim no viņa puses atbalstu, tāpēc šobrīd tāds gala lēmums nav pieņemts no mūsu puses, bet katrā ziņā bija patīkami šodien pirmo reizi iepazīties ar cilvēku, kurš ir gatavs vadīt Latvijas Nacionālo teātri."

Seņkovs arī norādīja, ka pie situācijas, kurā netiktu rasta vienošanās, atlūgumi varētu būt, taču šobrīd, viņaprāt, sadarbība esot iespējama, bet to skaidri varēšot pateikt vien pēc nākamās tikšanās reizes.

Komentējot par iespējamajiem teātra aktieru atlūgumiem, Seņkovs domā, ka trupa pašlaik gaida viņa lēmumu, lai spriestu par tālākām darbībām.

Savukārt Māris Vītols Latvijas Televīzijas radījumam "Panorāma" atzīmēja: "Es saprotu, ka šai mākslinieciskajai vadībai esmu nepazīstams cilvēks, un, nepazīstot mani, viņi man neuzticas. Domāju, ka šīs sarunas laikā man izdevās vismaz nelielu uzticēšanos atjaunot."

Pagaidām abas puses piesauc piesardzīgu optimismu. Vītols vēlas pēctecību: "Tāpēc esmu paudis atbalstu esošajai mākslinieciskajai vadībai, un Seņkova kungs bauda manu uzticēšanos."

"Mēs neesam profesionālā žurnālistika un nepētīsim viņa profesionālo reputāciju, mūsu uzdevums ir saprast, vai šajā teātrī būs mākslinieciskā brīvība, vai šajā teātrī mākslinieks un māksla var būt brīva. Tas ir visbūtiskākais šajā teātrī. Nacionālajā teātrī," pēc tikšanās uzsvēra Seņkovs.

"Tas augstākais mērķis visiem ir saprast, ka teātris ir augstāks par katru no mums atsevišķi un galvenais mērķis ir virzīt teātri pretī izcilībai. Starptautiskai izcilībai. Ir jau viss nepieciešamais, lai uz šo izcilību virzītos. Gan talantīgs mākslinieciskais vadītājs, gan profesionāls aktieru ansamblis," pauda Vītols.

Arī pašam Seņkovam darba līgums beidzas 1. augustā. Pēc viņa domām, direktora maiņa notikusi neīstā brīdī. Uz kārts likta teātra 105. sezonas atklāšana, jo, ja radošā grupa atkāpjas, pirmizrāde Raiņa un Justīnes Kļavas "Spēlēju, dancoju" nenotiek.

"Ir tiešām bīstami maz laika, lai varētu sākt sezonu. Ceru, ka savā atvaļinājuma laikā spēšu vienoties par konstruktīviem lēmumiem. Es esmu gatavs turpināt sadarbību ar saviem nosacījumiem un tikai un vienīgi kopā ar savu māksliniecisko komandu," sacīja Seņkovs.

Latvijas Radio uzrunātie Nacionālā teātra aktieri atzina, ka pagaidām nogaidīs, pirms plašāk komentēs situāciju, taču par atlūgumiem kolēģu vidū gan nav dzirdējuši.

Aktrise Daiga Gaismiņa-Šiliņa sacīja, ka teātra kolektīvam esot sīki un smalki izstāstīts par konkursa gaitu, tostarp komisiju, tāpēc neesot radusies sajūta, ka būtu notikusi kāda krāpšana: "Konkurss ir bijis nopietns, bija pieteicies pietiekošs kandidātu skaits, lai būtu no kā izvēlēties, un es saprotu, ka tomēr Māris Vītols ir bijis pārāks par Jāni Vimbu – tāds ir tas rezultāts. Protams, ka pirmajā brīdī tas ir pārsteigums daudziem, es arī, tāpat kā daudzi, pirmo reizi redzēju Vītola kungu, bet viņš atstāja ārkārtīgi patīkamu iespaidu no šīs pirmās tikšanās reizes un sarunas, tāpēc

es patiesībā ļoti cerīgi skatos uz situāciju, es domāju, ka absolūti ir iespējama sadarbība, un vienkārši ir jāiet un jārunā par redzējumu, prioritātēm, vīziju, un, man šķiet, ka visam ir jābūt labi!"

Citas teātrim pietuvinātās personas gan atsakās sniegt plašākus komentārus, uzsverot, ka to, iespējams, darīs vien tad, kad teātra jaunā vadība nāks klajā ar saviem paziņojumiem.

Taču jau iepriekš nominācijas komisijas priekšsēdētāja, Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone norādīja, ka komisija augstu novērtējusi tieši Vītola redzējumu par turpmāko Nacionālā teātra attīstību: "Nominācijas komisija augstu novērtēja Māra Vītola redzējumu Latvijas Nacionālā teātra attīstībai turpmākajos piecos gados, kas balstīts rūpēs par Latvijas kultūridentitātes saglabāšanu un jaunu nacionālo kultūras vērtību radīšanu. Teātris tiks virzīts uz izcilību, saglabājot Nacionālā teātra tradīcijas – goda vietā celt latviešu autoru darbus, jaunu oriģināldramaturģiju, kvalitatīvus režisoru darbus un izcilo aktieru ansambli. Pretendents konkursā demonstrēja pārliecinošas finanšu, administratīvās un personāla vadības kompetences. Tāpat uzteicama ir Vītola kunga pieredze starptautisku kultūras projektu vadīšanā."

1. augustā Māris Vītols ir ieplānojis preses konferenci, kurā jau plašāk runās par Latvijas Nacionālā teātra turpmāko darba vīziju un attīstību. Savukārt sociālajos tīklos izskanējušās bažas par teātra radošo cilvēku atlūgumiem pagaidām nav apstiprinājušās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti