Ko pieredzēt teātrī? Trīs ierosmes Rīgā un Liepājā

Ģertrūdes ielas teātrī angļu valodā skatāma Laimas Jaunzemas izrāda "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot", "Dirty Deal Teatro" gaidāma Ingas Tropas izrāde "Tu mani nesaproti", bet Liepājā pirmizrādi piedzīvos Ingas Krasovskas izrāde "Svešā āda" pēc Daces Rukšānes romāna "Krieva āda" motīviem. Teātra aktualitātes ieskicē teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Ko pieredzēt teātrī? Trīs ierosmes Rīgā un Liepājā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrādes "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot" publicitātes attēls
Izrādes "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot" publicitātes attēls

"Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot"

Ģertrūdes ielas teātrī skatāma Laimas Jaunzemas izrāde "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot" angļu valodā.

Lekcijizrāde "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot" ir personisks piemiņas stāsts un veltījums pēcpadomju sievietes ķermenim, kas mudina iztaujāt priekšstatus par normalitātes, empātijas un piederības nozīmi arī plašākas sabiedrības kontekstā. Laima Jaunzema seko dažādu paaudžu sieviešu ķermeņa pārvērtībām, lai pārdomātu sarežģītās attiecības, kurās veidojamies un pārveidojamies kopā ar pasauli mums apkārt.

Tuvākā izrāde: 14. septembrī (angļu valodā).

Izrādes "Tu mani nesaproti" publicitātes attēls
Izrādes "Tu mani nesaproti" publicitātes attēls

"Tu mani nesaproti"

Nākamās nedēļas sākumā "Dirty Deal Teatro" iespējams noskatīties Ingas Tropas izrādi "Tu mani nesaproti".

Radošajai komandai cenšoties reanimēt bērnības pārdzīvojumus, iesākas pārpratumu radīta virkne, kas draud izgāzt visu izrādi. Pieci it kā pieauguši cilvēki sāk uzvesties kā spuraini pusaudži – nedzirdot un neredzot viens otru, bet spītīgi cenšoties visiem likt sevī ieklausīties.

Vai šādos apstākļos var tapt mākslas darbs, un kādai likumsakarībai tas seko –  neapzinātai vēlmei izpaust sevī uzkrātās dusmas vai bērnībā neiegūtai atzinībai no pieaugušajiem, kas izpaužas narcistiskā vēlmē sevi atrādīt un atklāties tikpat kā pilnīgi atkailinātam? Varbūt kādu vada upura komplekss. Varbūt pats teātra izrādes radīšanas process ir vardarbīgs un tam jāļauj realizēties, lai izrāde piedzimtu un dzīvotu patstāvīgi un neatkarīgi no māksliniekiem, kas to radījuši.

Dramaturgs Matīss Gricmanis, spēlē Elizabete Skrastiņa, Ilva Centere, Romāns Bargais, Una Eglīte un Mārtiņš Zvirbulis.

Tuvākās izrādes: 18. un 19. septembrī.

Izrādes "Svešā āda" publicitātes attēls
Izrādes "Svešā āda" publicitātes attēls

"Svešā āda"

Nākamnedēļ pirmizrāde Liepājas teātrī – top Ingas Krasovskas izrāde "Svešā āda" pēc Daces Rukšānes romāna "Krieva āda" motīviem.

Lugas centrā ir divu sieviešu – mātes un meitas – likteņi pēckara okupētajā Liepājā. Stāsts ir par jūtām, kas grauj visus priekšstatus. Par sievietes alkām pēc mīlestības, sapņu piepildījuma un laimīgas dzīves. Lai arī abas sievietes veido un būvē savu dzīvi, esot viena otrai blakus, viņu dzīves rit paralēli. Emīlija, dzenoties pēc vīrieša mīlestības, nespēj dot mīlestību savai meitai Meldrai. Vienīgais, kas viņas vieno, ir kopīgi noslēpumi un klusēšana. Un aromāti, caur kuriem abas sievietes niansēti izjūt pasauli un laikmetu, kurā dzīvo. Smaržas izgaist un mainās, bet atmiņas un sajūtas paliek. Kā mīlēt, nenodarot pāri savam vistuvākajam cilvēkam? Kā saprasties, ja runāt aizliegts? Lomās Inese Kučinska, Agnija Dreimane un Kārlis Artejevs.

Tuvākās izrādes: 22. un 23. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti